Ο ραβίνος Abraham Klausner ήταν στρατιωτικός εφημέριος του αμερικανικού στρατού. Έφτασε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου τον Μάιο του 1945. Τοποθετήθηκε στην 116η νοσοκομειακή μονάδα εκκένωσης και εργάστηκε για περίπου πέντε χρόνια σε στρατόπεδα εκτοπισμένων, βοηθώντας Εβραίους επιζώντες.
Το κίνητρο, ή η παρόρμηση, ήταν τόσο έντονα, ώστε οι άνθρωποι το έσκαγαν από τους καταυλισμούς και περπατούσαν, ταξίδευαν -δεν υπήρχαν μέσα μεταφοράς πουθενά στην Τσεχοσλοβακία, την Πολωνία, προς τη Ρωσία- αναζητώντας, ε, μέλη, μέλη οικογενειών που είχαν χάσει. Και πολλοί άνθρωποι έρχονταν από την Ανατολική Ευρώπη στο Μόναχο, και τότε δημιουργήσαμε ένα μεγάλο πρόγραμμα εντοπισμού. Εκτός από τα βιβλία που εκδόθηκαν, είχαμε ένα κέντρο στο Μόναχο, στο Deutsches Museum αρχικά, στο οποίο έρχονταν άνθρωποι από όλη την Ευρώπη και ζητούσαν την οικογένειά τους. Το αξιοπρόσεκτο ήταν ότι βγάλαμε ένα τραπέζι έξω στο σαλόνι, για να το πω έτσι. Οι άνθρωποι έρχονταν και έσκιζαν τις σελίδες του βιβλίου και εμείς έπρεπε να τροφοδοτούμε το τραπέζι με βιβλία και, στη συνέχεια, καρφώναμε στο τραπέζι τις σελίδες για να κρατήσουν λίγο περισσότερο. Αλλά εάν ερχόταν κάποιος και δεν έβρισκε κανένα όνομα εμ, στο βιβλίο, πήγαινε στον τοίχο -ήταν ένας πολύ μεγάλος τοίχος- και έγραφε ένα σημείωμα στον τοίχο που έλεγε, για παράδειγμα, «Ήμουν εδώ» -απευθυνόμενος σε κάποιον γονέα ή σε κάποιο παιδί- «Σε ψάχνω, και θα είμαι εδώ ή θα πάω εκεί», έτσι ώστε να υπάρχει κάποιο σημείο όπου να μπορούν να επανασυνδεθούν. Συμμετείχαμε πολύ ενεργά στην αναζήτηση παιδιών στην Ανατολική Ευρώπη. Οι άνθρωποι που είχαν αφήσει τα παιδιά τους είτε σε φίλους τους χριστιανούς είτε σε άλλους ήθελαν να βρουν αυτά τα παιδιά. Κι έτσι έπρεπε να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα για την αναζήτηση παιδιών, το οποίο δεν ήταν βέβαια και τόσο οργανωμένο, αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, ήταν πολύ αποτελεσματικό.
We would like to thank Crown Family Philanthropies, Abe and Ida Cooper Foundation, the Claims Conference, EVZ, and BMF for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of donor acknowledgement.