Προσωπική ιστορία

Ο Abraham Lewent περιγράφει την καταναγκαστική εργασία του στη Βαρσοβία και την αύξηση του αντισημιτισμού στην Πολωνία.

Όπως και άλλοι Εβραίοι, η οικογένεια Lewent κλείστηκε στο γκέτο της Βαρσοβίας. Το 1942, ενώ ο Abraham είχε κρυφτεί σε έναν στενό χώροτου σπιτιού, οι Γερμανοί, κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής, άρπαξαν τη μητέρα και τις αδελφές του. Τις σκότωσαν. Εκείνον τον έστειλαν για καταναγκαστική εργασία εκεί κοντά, αλλά δραπέτευσε για να επιστρέψει στον πατέρα του στο γκέτο. Το 1943, οι δύο τους μεταφέρθηκαν στο Majdanek, όπου ο πατέρας του Abraham πέθανε. Ο Abraham απελάθηκε αργότερα στα στρατόπεδα Skarzysko, Μπούχενβαλντ, Schlieben, Μπίσινγκεν και Νταχάου. Αμερικανικά στρατεύματα απελευθέρωσαν τον Abraham καθώς οι Γερμανοί εκκένωναν κρατούμενους.

Καταγραφή

Έπρεπε να πάμε να μεταφέρουμε νερό από τον Βιστούλα, το ποτάμι. Και βρισκόταν περίπου σε απόσταση 6,5 χιλιόμετρα. Πήραμε λοιπόν δύο κουβάδες για νερό, η αδελφή μου κι εγώ, και περπατήσαμε. Κουβαλούσαμε τους κουβάδες. Όταν λοιπόν έπρεπε να περάσουμε από κάποια πολωνική γειτονιά, τα παιδιά των Πολωνών έβγαιναν και μας άρπαζαν τους κουβάδες με το νερό και το έχυναν κάτω...και μας έκαναν να περπατήσουμε ξανά. Αυτό γινόταν την εποχή που οι Γερμανοί κατέλαβαν την πόλη. Κάθε πολίτης ήταν μόνος του, και γνώριζε ότι είχε χάσει τη χώρα του. Και πάλι υπήρχε μίσος. Ο αντισημιτισμός, που ένιωθαν οι Πολωνοί για τους Εβραίους. Χωρίς κανέναν απολύτως λόγο. Τώρα πίστευαν ότι, με τη βοήθεια των Γερμανών, θα μπορούσαν να κάνουν αυτό που πάντοτε ήθελαν να κάνουν.


Ετικέτες


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.