Személyes történet

Abraham Lewent

Más zsidókhoz hasonlóan Lewent családját is a varsói gettóba kényszerítették. 1942-ben Abraham egy pincéban bujkált, ezalatt édesanyját és lánytestvéreit elfogták és megölték a németek. Abrahamot kényszermunkára vitték, de megszökött, és visszatért édesapjához a gettóba. 1943-ban mindkettőjüket Majdanekbe deportálták, ahol Abraham édesapja meghalt. Abrahamot később Skarzyskoba, Buchenwaldba, Schliebenbe, Bisingenbe és Dachauba küldték. Az amerikai katonák akkor szabadították ki Abrahamot, amikor a németek a foglyokat evakuálták.

szöveg

A Visztulából, a folyóból kellett vizet hoznunk. Nagyjából hat kilométerre volt, szóval fogtunk a nővéremmel két-két vödör vizet, és gyalogoltunk. Vittük a vödröket. Szóval amikor egy lengyelek lakta környéken jártunk, a helyi gyerekek kijöttek, kiöntötték a vödreinket, és vissza kellett mennünk. Ez akkoriban volt, amikor a németek elfoglalták a várost. Mindenki magára maradt, és tudta, hogy az országa elveszett. És mégis éreztük a gyűlöletet. A lengyelek antiszemitizmusát a zsidók iránt. Minden ok nélkül. Úgy érezték, hogy most német segítséggel megtehetik azt, amit mindig is meg akartak tenni.


Bejelölések


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Gyűjteményi infomációk megtekintése

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.