Προσωπική ιστορία

Benjamin (Beryl) Ferencz

Ο Ben γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό στα Καρπάθια Όρη της Τρανσυλβανίας, στη Ρουμανία. Όταν ήταν μωρό, η οικογένειά του μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ben φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπου σπούδασε ποινικό δίκαιο. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ το 1943. Κατετάγη σε ένα αντιαεροπορικό τάγμα πυροβολικού των ΗΠΑ όπου γινόταν εκπαίδευση στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την εισβολή των Συμμάχων στη Δυτική Ευρώπη. Στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, ο Ben μετατέθηκε στον κλάδο ερευνών εγκλημάτων πόλεμου του αμερικανικού στρατού. Αρμοδιότητά του ήταν η συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων εις βάρος συλληφθέντων εγκληματιών πολέμου, φερόμενων ως Ναζί. Τελικά έγινε επικεφαλής εισαγγελέας των ΗΠΑ στην υπόθεση των Einsatzgruppen (ταγμάτων θανάτου) στη δίκη της Νυρεμβέργης που ακολούθησε.

Καταγραφή

Δεδομένου ότι τα στρατόπεδα επρόκειτο σε λίγο να απελευθερωθούν, οι Γερμανοί προσπάθησαν να απομακρύνουν τους τροφίμους - όσους ήταν ακόμη σε θέση να περπατήσουν ή να εργαστούν. Άφησαν πίσω μόνο τους πολύ άρρωστους, για να πεθάνουν ή να σκοτωθούν. Όμως τους έβγαλαν σε πορεία έξω. Και ξεκίνησαν την πορεία νομίζω από το Φλόσενμπεργκ προς το Νταχάου, ή κάποιο άλλο από τα στρατόπεδα. Και τους πήραν μέσα από το δάσος και περπατούσαν όλη τη νύχτα, και αν κάποιος παρέπαιε στον δρόμο, αμέσως τον πυροβολούσαν. Αν κάποιος σταματούσε για να μαζέψει μια πατάτα ή να φάει κάποια ρίζα ή κάτι τέτοιο, τον πυροβολούσαν. Και κατάφερα να παρακολουθήσω αυτήν την πορεία μέσα από το δάσος, ε, τον ομαδικό τάφο - 10, 20, 30, 50 σκοτωμένων, ξέρετε. Και πήγαινα στους αγρότες που βρίσκονταν εκεί κοντά και τους έλεγα, «Ξεθάψτε τους». Και εκείνοι έλεγαν, «Α ναι, ακούσαμε πυροβολισμούς προς τα εκεί εχθές το βράδυ, έπεφταν πιστολιές». «Πού έγινε αυτό;», «Εκεί πέρα, στο δάσος». Και τους έλεγα, «Πάμε». Και βγαίναμε στο δάσος και όπου υπήρχε κάποιο πρόσφατα σκαμμένο μέρος, τους έλεγα «Πάρτε μερικά φτυάρια», και σταματούσα κάποιους Γερμανούς στον δρόμο, «Πάρτε τα φτυάρια, ξεθάψτε τους» και ξεθάβαμε τα σώματα, ε, ανθρώπων που είχαν προφανώς πυροβοληθεί στο κεφάλι. Συνήθως το επάνω μέρος του κρανίου τους είχε γίνει θρύψαλα, ε, κατά πάσα πιθανότητα είχαν πυροβοληθεί ενόσω ήταν γονατιστοί από πίσω, ε, μερικοί από αυτούς ήταν ακόμα δεμένοι, ε, ξέρετε, μόλις ελαφρά καλυμμένοι με καμιά δεκαπενταριά πόντους λεπτό χώμα, κάπου τόσο. Κατάφερα λοιπόν να ακολουθήσω την πορεία του εγκλήματος που διέπρατταν σε όλο το μήκος της διαδρομής.


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.