Személyes történet

Benjamin (Beryl) Ferencz

Ben Romániában, Erdélyben született egy kis faluban a Kárpátok között. Még csecsemőkorában a családja az Egyesült Államokba költözött. Ben a Harvardra járt, ahol büntetőjogot tanult. Ben a 1943-ban szerzett diplomát a Harvard jogi karán. Belépett az Egyesült Államok légvédelmi tüzérségi zászlóaljába, amely Nyugat-Európa szövetséges inváziójára készült. A II. világháború európai lezárása után Bent áthelyezték az Egyesült Államok hadseregének háborús bűnöket vizsgáló ágához. Azzal bízták meg, hogy bizonyítékokat gyűjtsön, és kerítse kézre az állítólagos náci háborús bűnösöket. Végül ő lett a későbbi nürnbergi perekben az Einsatzgruppen tagjai ellen indított eljárások főügyésze.

szöveg

Ahogy közelgett a táborok felszabadítása, a németek próbálták elszállítani a rabokat, akik még tudtak járni vagy dolgozni. Akik túl betegek voltak, azokat hátrahagyták, hogy meghaljanak. De kivezényelték őket. És meneteltek, azt hiszem Flossenbürgből Dachauba vagy az egyik táborba. Erdőkön vezették át őket, este is menniük kellett, és aki megbotlott, azt azonnal lelőtték. Ha valaki megállt, hogy felszedjen egy krumplit, vagy hogy megegyen egy gyökeret vagy valamit, őt is lelőtték. És ezt a nyomot követtem az erdőn keresztül, a tömegsírokat – 10, 20, 30, 50 halottal, tudja. És megkértem a legközelebbi gazdát, hogy ássák ki őket. Azt mondták, „Igen, hallottuk a lövéseket előző este, lövöldözés volt.” „Holt történt ez?” „Ott az erdőben.” És azt mondtam, „Gyerünk.” És kimentünk az erdőbe, ott volt egy frissen felásott hely, és azt mondtam megkértem őket, hogy szerezzenek ásókat. Aztán megállítottam az utcán néhány németet: „Fogják ezeket az ásókat, ássák ki őket,” és kiástuk a holttesteket, akiket nyilvánvalóan fejbe lőttek. A koponya felső része általában teljesen hiányzott, valószínűleg térdeltek, és hátulról lőtték őket fejbe, néhányan még mindig össze voltak kötözve. Épp csak betemették őket, tudja, kb. 15 cm földet temettek rájuk. Így az egész úton nyomon tudtam követni az elkövetett bűnöket.


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Gyűjteményi infomációk megtekintése

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.