Προσωπική ιστορία

Cecilie Klein-Pollack

Η Cecilie ήταν το μικρότερο από τα έξι παιδιά μιας θρησκευόμενης, μεσοαστικής οικογένειας Εβραίων. Το 1939, η Ουγγαρία κατέλαβε την περιοχή της Τσεχοσλοβακίας όπου ζούσε η Cecilie. Μέλη της οικογένειάς της φυλακίστηκαν. Οι Γερμανοί κατέλαβαν την Ουγγαρία το 1944. Η Cecilie και η οικογένειά της αναγκάστηκαν να μεταβούν σε ένα γκέτο στο Huszt και αργότερα μεταφέρθηκαν στο Άουσβιτς. Η Cecilie και η αδελφή της είχαν επιλεγεί για καταναγκαστική εργασία, ενώ η υπόλοιπη οικογένειά της δηλητηριάστηκε με αέρια αμέσως μόλις έφθασαν. Η Cecilie μεταφέρθηκε σε διάφορα άλλα στρατόπεδα, όπου δούλευε σε εργοστάσια. Οι συμμαχικές δυνάμεις την απελευθέρωσαν το 1945. Μετά τον πόλεμο επανασυνδέθηκε με τον αρραβωνιαστικό της και παντρεύτηκαν.

Καταγραφή

Την προηγούμενη μέρα μας είπαν ότι μπορούμε να πακετάρουμε μια μικρή βαλίτσα και ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να εγκαταλείψουμε το γκέτο. Όταν φτάσαμε στο, ήταν κάποτε ένα εργοστάσιο για τούβλα, άρχισαν να μας ψάχνουν ξανά. Ήταν και τα SS εκεί, και κάθε γυναίκα, και κάθε κοπέλα έπρεπε να ξεντυθεί, να γδυθεί, και μετά άρχισαν να μας ερευνούν εσωτερικά για τιμαλφή. Η μητέρα μου ήταν πολύ θρησκευόμενη και το μόνο που μπορούσα να σκεφτώ ήταν πόσο τρομερό ήταν για τη μητέρα μου να περάσει κάτι τέτοιο, μια τέτοια τρομερή δοκιμασία. Μόλις τελείωσε όλο αυτό, η μητέρα μου πήρε το μωρό από την αδελφή μου -επειδή κρατούσε στα χέρια της το αγοράκι, τον Danny, και είχε ένα μπουκάλι γάλα για το παιδί. Και τα SS τότε άρπαξαν το μπουκάλι με το γάλα και είπαν: «Για να δούμε, αγελάδα, τι έχεις εκεί». Η μητέρα μου τους ικέτευε, «Σας παρακαλώ, είναι μωρό, το παιδί χρειάζεται το γάλα. Σας παρακαλώ, μην πάρετε το γάλα από τον εγγονό μου». Τότε εκείνος άρχισε να τη χτυπάει με μαστίγιο, και όταν είδα ότι την έδερνε, άρχισα να ουρλιάζω, έτσι τουλάχιστον του απέσπασα την προσοχή. Έτσι, η μητέρα μου έτρεξε μέσα, επειδή τα τρένα ήταν, ήταν εκεί, ήμασταν έτοιμοι, ξέρετε, να μπούμε μέσα, ε, στα τρένα που μετέφεραν τα ζώα. Απέσπασα λοιπόν την προσοχή του από τη μητέρα μου, και μετά άρχισε να χτυπάει εμένα με το μαστίγιο και, τελικά, κατάφερα και εγώ να του ξεφύγω, και μπήκαμε στο τρένο που μετέφερε τα ζώα.


Ετικέτες


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.