Személyes történet

Cecilie Klein-Pollack

Cecilie egy hatgyermekes, vallásos, középosztálybeli zsidó család legfiatalabb gyermeke volt. 1939-ben Magyarország elfoglalta Csehszlovákia azon részét, ahol Cecilie élt. A családtagjai közül többen börtönbe került. 1944-ben a németek elfoglalták Magyarországot. Cecilie-nek és családjának a huszti gettóba kellett költözniük, ahonnan később Auschwitzba deportálták őket. Cecilie-t és nővérét kényszermunkára vitték, a család többi tagját érkezésükkor elgázosították. Cecilie-t több másik táborba is áthelyezték, ahol gyári munkát végzett. A szövetséges erők 1945-ben szabadították fel. A háború után újból találkozott vőlegényével, akihez hozzá is ment.

szöveg

Előző nap azt mondták, hogy egyetlen kis méretű bőröndbe pakolhatunk, és hogy készüljünk fel a gettó elhagyására. Amikor odaértünk, hát… valamikor téglagyár volt, akkor ismét átkutattak minket. Az SS is ott volt, és minden nőnek és lánynak le kellett vetkőznie, meztelenre, és kívül-belül megvizsgáltak, hogy van-e nálunk valami érték. Édesanyám rendkívül vallásos volt, és csak arra tudtam gondolni, hogy milyen szörnyű lehet neki ez a megalázó bánásmód. Amikor végeztünk, édesanyám átvette a kisbabát a nővéremtől, mivel ő fogta a kisfiút, Danit, és volt nála egy üveg tej a gyereknek. És az SS-őr megragadta a tejesüveget és azt mondta: „Lássuk, hogy mi van nálad, te tehén.” Édesanyám kérlelte őket, és mondta, hogy a gyereknek szüksége van a tejre. „Kérem, ne vegyék fel a tejet az, az unokámtól.” Az őr egy lovaglóostorral kezdte el ütni, és amikor ezt megláttam, felsikoltottam, így legalább eltereltem a figyelmet édesanyámról. Szóval édesanyám elrohant a vonatokhoz, mert pont, pont ott voltak, mi éppen, tudja, szálltunk fel azokba a marhavagonokba. Szóval elvontam a figyelmet édesanyámról, erre az őr engem kezdett el ütni az ostorral, de végül én is el tudtam futni, és végre a marhavagonban voltunk.


Bejelölések


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Gyűjteményi infomációk megtekintése

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.