Προσωπική ιστορία

Chaim Engel

Οι Γερμανοί αιχμαλώτισαν τον Chaim, στρατιώτη του πολωνικού στρατού, όταν εισέβαλαν στην Πολωνία το 1939. Αρχικά έστειλαν τον Chaim στη Γερμανία για καταναγκαστική εργασία, όμως ως Εβραίος αιχμάλωτος πολέμου επέστρεψε στην Πολωνία. Τελικά, ο Chaim μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Σόμπιμπορ, όπου η υπόλοιπη οικογένειά του πέθανε. Στην εξέγερση του 1943 στο Σόμπιμπορ, ο Chaim σκότωσε έναν φρουρό. Δραπέτευσε με την κοπέλα του, Selma, την οποία αργότερα παντρεύτηκε. Ένας αγρότης τους έκρυψε μέχρι την απελευθέρωση τον Ιούνιο του 1944.

Καταγραφή

Εκείνη τη στιγμή αποφασίσαμε, στις τέσσερις θα αρχίσουμε την εξέγερση με αυτόν τον τρόπο: σε κάθε ομάδα που δουλεύαμε, όπως εμείς, για παράδειγμα, στον διαχωρισμό των ρούχων, υπήρχαν δύο, τρεις Γερμανοί που μας επιτηρούσαν. Μας επιτηρούσαν...και κάθε ομάδα, όποια και να ήταν η δουλειά της είχε δύο ή τρεις Γερμανούς για να παρακολουθούν ό,τι ήταν αυτό που έπρεπε να παρακολουθήσουν, π.χ. πώς εργαζόταν η ομάδα. Αποφασίσαμε λοιπόν να στείλουμε σε κάθε ομάδα δύο άτομα και τα άτομα αυτά, με κάποια πρόφαση, θα έπρεπε να τους οδηγήσουν σε μια αποθήκη ή κάπου αλλού και να τους σκοτώσουν αθόρυβα με μαχαίρι ή τσεκούρι ή ο,τιδήποτε άλλο και να το κάνουν αυτό σαν να μην συνέβαινε τίποτα και, εν τω μεταξύ, να κόψουν και τα καλώδια. Και, όπως είπα και πριν, προσπαθήσαμε να βρούμε τρόπους να το κάνουμε αυτό όταν ο [λοχίας των SS Gustav] Wagner έλειπε σε διακοπές, έτσι ώστε να μην είναι απλώς ασφαλές, αλλά όσο πιο ασφαλές γίνεται. Και αυτό ήταν ...στείλαμε ανθρώπους σε κάθε ομάδα να...να κάνουν αυτή τη δουλειά. Στους στρατώνες όπου ζούσαμε, υπήρχε χρυσοχόος, ράφτης, τσαγκάρης, και αυτοί οι άνθρωποι τους έφτιαχναν ρούχα, παπούτσια...ο,τιδήποτε. Αυτό σήμαινε ότι τα μεγέθη έπρεπε να τους κάνουν. Τους είπαν λοιπόν «Την τάδε ημέρα θα τα έχω έτοιμα στα μέτρα σας. Ελάτε λοιπόν, και θα έχω έτοιμα τα ρούχα ή τα παπούτσια». Και όταν ήρθαν εκεί υπήρχαν ήδη κάποιοι με τσεκούρι ή μαχαίρια. Είχαν κρυφτεί πίσω από την κουρτίνα ή κάπου αλλού, και τους σκότωσαν επί τόπου. Όταν οι Γερμανοί πήγαν για την πρόβα, τους αιφνιδίασαν και τους σκότωσαν και τους έκρυψαν κάτω, κάπου που κανείς δεν μπορούσε να τους δει και... η δουλειά συνεχίστηκε σαν να μην συνέβη τίποτα.


Ετικέτες


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Μοιραστείτε το

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.