Személyes történet

Chaim Engel

Lengyelország 1939-es megszállásakor a németek elfogták Chaimot, a lengyel hadsereg katonáját. Először Németországba küldték kényszermunkára, de zsidó hadifogolyként visszakerült Lengyelországba. Végül Chaimot a sobibori táborba deportálták, ahol a családja többi tagja meghalt. Az 1943-as sobibori lázadás során Chaim megölt egy őrt. Elmenekült barátnőjével, Selmával, akit később feleségül is vett. Az 1944. júniusi felszabadításukig egy gazda bújtatta őket.

szöveg

Eldöntöttük, hogy négy órakor a következőképpen robbantjuk ki a lázadást: minden dolgozó csoportban, például a miénkben, ahol ruhákat válogattunk, volt két-három német, akik felügyelték a munkát. Felügyeltek minket a… és az a különféle csoportoknál volt két vagy három német, akik azért voltak ott, hogy figyeljék őket és ahogyan dolgoznak. Szóval eldöntöttük, hogy minden csoportban két embert ráállítunk ezekre az őrökre valamilyen ürüggyel, valahogyan egy raktárba vagy máshová csalják őket, és csendben végeznek velük egy késsel vagy baltával vagy bármivel, és utána úgy tesznek, mintha mi sem történt volna, és közben elvágják a vezetékeket. És ahogy említettem, ahogy korábban említettem, próbáltuk úgy időzíteni, amikor [Gustav] Wagner [SS-őrmester] szabadságon volt, szóval tényleg nem volt biztonságos, de talán egy fokkal jobbak voltak az esélyek. És aztán… szóval ahogy mondtam, minden csoportban embereket rendeltünk a munkához. A mi barakkunkban volt egy ötvös, egy szabó, egy cipész, akik ruhákat, cipőket készítettek… ezeknek az embereknek. Szóval ez azt jelentette, hogy el kellett jönniük, hogy méretet vegyenek róluk. Szóval azt mondták, hogy erre a napra kész lesz az igazítás. „Jöjjön akkor, aznapra elkészítem a cipőt vagy a ruhát.” És mire megjöttek a németek, az embereink már várták őket a késekkel vagy baltákkal. Elbújtak egy függöny vagy valami mögé, és ott helyben megölték őket. Amikor bejöttek az átszabott ruhákért, mi megrohantuk és megöltük őket, belöktük őket akármi alá, valami nem látható helyre, aztán folytattuk a munkát, mintha mi sem történt volna.


Bejelölések


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Gyűjteményi infomációk megtekintése

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.