Προσωπική ιστορία

Franz Wohlfahrt

Ο Franz και η οικογένειά του ήταν Μάρτυρες του Ιεχωβά. Η Γερμανία προσάρτησε την Αυστρία το 1938. Όταν ξεκίνησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο πατέρας του Franz εκτελέστηκε επειδή, ως Μάρτυρας του Ιεχωβά, αντιτάχθηκε στον πόλεμο. Το 1940, ο Franz αρνήθηκε να συμμετάσχει σε στρατιωτικές ασκήσεις και να χαιρετήσει τη ναζιστική σημαία. Φυλακίστηκε, ανακρίθηκε από την Γκεστάπο (τη γερμανική μυστική κρατική αστυνομία) στο Γκρατς και καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια σκληρής εργασίας σε στρατόπεδο στη Γερμανία. Ο Franz απελευθερώθηκε από δυνάμεις των ΗΠΑ το 1945.

Καταγραφή

Ναι, το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να καλέσουν τον πατέρα μου για εγγραφή το 1939 ήδη, προτού ξεκινήσει ο πόλεμος στην Πολωνία. Και, ε, στην εν λόγω επιτροπή, είπαν, ε, ήταν φανερό ότι ο πατέρας μου ήταν ανάπηρος, εν μέρει από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπέφερε από σοβαρή αρθρίτιδα. Ακριβώς εκείνο το διάστημα είχε χάσει όλα του τα δόντια. Και τότε είπαν, ε, πρέπει να τον αφήσουμε ήσυχο και να τον στείλουμε πίσω, επειδή πέρασε αρκετά στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όμως τότε του έκαναν κάποια ερώτηση μερικοί από τους Γερμανούς αξιωματικούς. Και εκείνος απάντησε ότι θα ήταν ενάντια στη συνείδησή του εφόσον ένας από τους Μάρτυρες του Ιεχωβά δεν έχει καμία σχέση με τον πόλεμο. Και, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν επιλέξιμος για ένοπλη υπηρεσία, τον κράτησαν εκεί. Μεταφέρθηκε σε, ε, στρατιωτική φυλακή. Και εκεί έπρεπε να περιμένει περίπου τρεις μήνες …[για να] μεταφερθεί από τη στρατιωτική φυλακή της Βιέννης στο Βερολίνο. Και εκεί παρουσιάστηκε ενώπιον του στρατοδικείου, του Reichskriegsgericht, και εκεί, καταδικάστηκε μαζί με άλλους 28 Μάρτυρες του Ιεχωβά σε θάνατο.


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.