Προσωπική ιστορία

Lucine Horn

Η Lucine γεννήθηκε από εβραϊκή οικογένεια στο Λούμπλιν. Ο πατέρας της ήταν διερμηνέας δικαστηρίου και η μητέρα της οδοντίατρος. Ο πόλεμος ξεκίνησε με τη Γερμανική εισβολή στην Πολωνία την 1η Σεπτεμβρίου του 1939. Οι γερμανικές δυνάμεις εισέβαλαν στο σπίτι της Lucine λίγο αργότερα. Λίγο μετά την κατάληψη του Λούμπλιν από τους Γερμανούς, οι Εβραίοι ήταν αναγκασμένοι να φορούν ένα υποχρεωτικό διακριτικό σήμα με το οποίο θα αναγνωρίζονταν ως Εβραίοι. Ένα γκέτο που υπήρχε στο Λούμπλιν έκλεισε τον Ιανουάριο του 1942. Η Lucine επέζησε μιας σειράς μαζικών δολοφονιών και μεταφορών από το γκέτο κατά τη διάρκεια του Μαρτίου και του Απριλίου του ιδίου έτους. Εκείνοι που είχαν έγκυρες κάρτες εργασίας μεταφέρθηκαν σε νέο γκέτο τον Απρίλιο του 1942 – στο γκέτο Majdan Tatarski, κοντά στο κέντρο εξόντωσης Μαϊντάνεκ. Η Lucine απέδρασε από το Majdan Tatarski τον Νοέμβριο του 1942, το μήνα που οι Γερμανοί εκκαθάρισαν το γκέτο. Τελικά κατάφερε να φτάσει στη Βαρσοβία, όπου πρώτα μπήκε στο γκέτο και, στη συνέχεια, κρύφτηκε στην «Άρια» πλευρά της πόλης.

Καταγραφή

Το μόνο που έβλεπα τότε ήταν όλοι εκείνοι οι Γερμανοί που έτρεχαν με μανία γύρω-γύρω στην πόλη και έμπαιναν στα σπίτια και άρπαζαν ό,τι μπορούσαν. Έτσι, ήρθε και στο σπίτι μας μια ομάδα Γερμανών και άρπαξαν το δαχτυλίδι και, ε, το ρολόι και οτιδήποτε άλλο μπορούσαν να πάρουν από τη μητέρα μου και πήραν και όλα μας τα υπάρχοντα, ό,τι ήθελαν, έσπασαν τις πορσελάνες μας, μάς χτύπησαν και έφυγαν τρέχοντας.


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.