Προσωπική ιστορία

Ruth Moser Borsos

Η Ruth μετακόμισε στην Ολλανδία μετά την Kristallnacht (τη «Νύχτα των Κρυστάλλων») το 1938. Η ίδια και ο πατέρας της είχαν άδεια να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως η Γερμανία εισέβαλε στην Ολλανδία το Μάιο του 1940 και δεν κατάφεραν να φύγουν. Η Ruth μεταφέρθηκε το 1943 στο στρατόπεδο Βέστερμπορκ και το 1944 στο στρατόπεδο Μπέργκεν-Μπέλσεν στη Γερμανία. Εφόσον δεν τηρήθηκε η συμφωνία ανταλλαγής με τους Συμμάχους, η Ruth τέθηκε υπό περιορισμό κοντά στα ελβετικά σύνορα μέχρι την απελευθέρωση από τις γαλλικές δυνάμεις, το 1945.

Καταγραφή

Οι λίστες εκείνων των ανθρώπων που θα τους έστελναν στο Άουσβιτς -υποθέταμε ότι ήταν το Άουσβιτς, δεν το γνωρίζαμε 100 τοις εκατό- αλλά τα τρένα επέστρεφαν από το Άουσβιτς, και συνήθως ο εισπράκτορας ή κάποιος άλλος αποκάλυπτε από πού έρχονταν, για να παραλάβουν περισσότερους ανθρώπους και να τους στείλουν, ε, μακριά, προς τα ανατολικά. Λοιπόν, τις λίστες αυτές τις συγκέντρωναν κατά τη διάρκεια της ημέρας τη Δευτέρα και την Τρίτη τις διάβαζαν στον στρατώνα. Ένας «Kapo» ήρθε στον στρατώνα και διάβαζε δυνατά τα ονόματα εκείνων που θα τους έστελναν αλλού. Και, όπως μπορείτε να φανταστείτε, ήταν φρικτό. Να μαθαίνουν οι άνθρωποι ότι πιθανότατα πλησίαζε το τέλος τους ή ότι –δεν γνωρίζαμε 100 τοις εκατό τι συνέβαινε στο Άουσβιτς, γνωρίζαμε, μεν, ότι ήταν φρικτά εκεί, όμως δεν γνωρίζαμε ακριβώς πόσο φρικτά. Και όλοι πάντα βοηθούσαν εκείνους που έπρεπε να φύγουν από το στρατόπεδο. Τους βοηθούσαν να μαζέψουν τα πράγματά τους, τους παρηγορούσαν, τους έδιναν ό,τι είχαν, λίγο φαγητό που είχε απομείνει για να έχουν για το δρόμο.


Ετικέτες


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.