Προσωπική ιστορία

Vladka (Fagele) Peltel Meed

Η Vladka ανήκε στο κίνημα νεολαίας Zukunft («Μέλλον») του Μπουντ (Bund/το εβραϊκό σοσιαλιστικό κόμμα). Συμμετείχε στην αντίσταση του γκέτο της Βαρσοβίας ως μέλος της Εβραϊκής Αντιστασιακής Οργάνωσης (ZOB). Το Δεκέμβριο του 1942, μπήκε λαθραία στην Άρια, πολωνική πλευρά της Βαρσοβίας για να προσπαθήσει να πάρει όπλα και να βρει κρησφύγετα για παιδιά και ενήλικες. Έγινε αγγελιοφόρος της εβραϊκής αντίστασης καθώς και των Εβραίων που βρίσκονταν σε στρατόπεδα, δάση και άλλα γκέτο.

Καταγραφή

Βρισκόμουν εκεί τη νύχτα και είδα τις φλόγες από το γκέτο. Και είδα και συγκεκριμένες εικόνες που χαράχθηκαν στο μυαλό μου. Κάποιοι Εβραίοι να τρέχουν από το ένα μέρος στο άλλο και άλλοι να πηδάνε από κτήρια, αλλά όλα αυτά τα παρατηρούσα από ένα παράθυρο και δεν μπορούσα να κάνω τίποτα. Και μετά φλόγες να ξεσπάνε μέσα στο γκέτο. Οι Γερμανοί δεν μπορούσαν να καταλάβουν τους δρόμους, άρχισαν να βάζουν φωτιά στη μία πτέρυγα μετά την άλλη. Άρχισαν να καίνε τα γκέτο… τα κτήρια, αυτή ήταν η εξέγερση που εμείς… αυτή η μικρή ομάδα στην Άρια πλευρά, προσπαθούσαμε να επιτύχουμε. Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε. Αποφασίσαμε μέχρι και να πάμε μέσα στο γκέτο για να είμαστε μαζί τους, αλλά ήταν άσκοπο. Δεν είχαμε καμία επικοινωνία. Βλέπαμε μόνο άρματα μάχης να μπαίνουν, άρματα μάχης να βγαίνουν ή ασθενοφόρα να μπαίνουν και ακούγαμε τους πυροβολισμούς κι εκείνη τη στιγμή… έπρεπε να ενημερώσουμε τους έξω τι συμβαίνει.


Ετικέτες


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.