Propaganda (rövidített cikk)

Nazi propaganda election poster

A náci rezsim a propaganda eszközével mozgósította a német lakosságot hódító háborúi támogatására. Ez a rasszista és antiszemita agitáció alapvető szerepet játszott azok felbujtásában, akik az európai zsidók elleni népirtást végrehajtották, és ez biztosította további milliók hallgatólagos hozzájárulását is a faji alapon történő üldözésekhez és tömeggyilkosságokhoz.

1933-ban a náci hatalomátvételt követően Adolf Hitler létrehozta a Joseph Goebbels vezette Birodalmi Információs- és Propagandaminisztériumot. Ennek az intézmények az volt a célja, hogy biztosítsa a náci üzenet sikeres közvetítését a művészet, zene, színház, filmek, könyvek, rádió, oktatási anyagok és a sajtó eszközein keresztül. Elsősorban a film töltött be fontos szerepet a faji alapú antiszemitizmust, a német katonai erőfölényt, valamint az ellenségek - náci értelmezés szerinti - veleszületett gonoszságát megfogalmazó gondolatok terjesztésében. A náci filmek „alsóbbrendű” lényekként ábrázolták a zsidókat, akik beszivárognak az árja társadalomba. Más alkotások, mint pl. a Leni Riefenstahl rendezésében készült „Triumph des Willens” (Az akarat diadala, 1935), Hitlert és a nemzetiszocialista mozgalmat dicsőítették. A német újságok, elsősorban a Der Stürmer (Rohamozó), olyan képregényeket nyomtattak ki, amelyek antiszemita gúnyrajzokon keresztül ábrázolták a zsidókat.

Miután a német csapatok benyomultak a szovjet területekre, a náci propaganda apokaliptikus képet festett mind az otthon maradt lakosság, mind az elfoglalt területeken szolgáló katonák számára arról - összekapcsolva a szovjet kommunizmust az európai zsidósággal -, hogy mi történne, ha a szovjetek nyernék meg a háborút.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.