Sobibor (rövidített cikk)

A sobibori haláltábort 1942 tavaszán építették fel a német SS- és rendőri hatóságok a mai Lengyelország keleti határvidékének mocsaras, gyéren lakott területén. Legnagyobb kiterjedése idején a területe elérte a 400 x 600 métert (kb. 1/4 km2), melyet a kerítés köré ültetett fákkal takartak el, s 15 méter szélességben aknamezővel vettek körül. A tábori hatóságot német SS- és rendőrtisztekből álló kisebb alakulat, valamint egy 90-120 fős kiegészítő őrség képezte, amely korábbi szovjet hadifoglyokból, vagy ukrán és lengyel civilekből szerveződött.

Rendszeres gázosításokra 1942 májusától kezdődően került sor: a sobibori vasútállomásra 40-60 kocsiból álló szerelvények érkeztek, melyeket húszasával irányítottak a tábor fogadóterületére. Itt az őrök a peronra terelték a zsidókat, és utasították őket, hogy adják át minden értéktárgyukat. Ezután a németek barakkokba küldték a foglyokat, ahol le kellett vetkőzniük, majd végig kellett futniuk a „cső”-nek nevezett keskeny, zárt úton, amely egyenesen a zuhanyzóknak álcázott gázkamrákhoz vezetett. Miután a kamrák ajtait bezárták, a szomszédos helyiségben tartózkodó őrök beindították a „zuhanyzók”-ba szénmonoxidot pumpáló motort, megölve a bent lévőket.

Az életben hagyott foglyok csoportjait a németek arra kényszerítették, hogy a gázkamrákból távolítsák el a holttesteket, és temessék tömegsírokba őket. Idővel ezeket a foglyokat is megölték, és újonnan érkezőket állítottak a helyükre. 1942 őszén a sobibori személyzet a zsidó fogvatartottakkal megkezdte a tömegsírok exhumálását, a holttesteket pedig elégették a vasúti pályák anyagából készített, szabadtéri „kemencék”-ben, a csontmaradványok aprításához a németek gépeket is használtak. Ezekkel a módszerekkel igyekeztek eltüntetni a tömeggyilkosságok nyomait.

1943. október 14-én a tábor mintegy 600 megmaradt lakója fellázadt az őrök ellen, és megölt közel tucatnyi embert a személyzetből. 300 fogolynak sikerült elmenekülnie, közülük azonban 100-at később ismét elfogtak. A felkelés után a németek lebontották a haláltábort, és a megmaradt foglyok nagy részét lelőtték. Sobibor összes zsidó áldozatának száma meghaladta a 167 000-et.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.