Személyes történet

Agnes Mandl Adachi

Agnes francia nyelvet tanult Svájcban 1939-ben. 1940-ben visszatért Budapestre. Magyarország 1944-es német megszállását követően Agnes menedékjogot kapott a svéd nagykövetségen. Raoul Wallenberg svéd diplomatával közösen többek közt védlevelek (Schutzpässe) kiosztásával a budapesti zsidók megmentésén dolgozott. Amikor a szovjetek elérték Budapestet, Agnes úgy döntött, hogy Romániába utazik. A háború után Svédországba és Ausztráliába ment, majd az Egyesült Államokban telepedett le.

szöveg

Budapest két városrészből áll, és a kettő között található az úgynevezett kék Duna, bár akkoriban én vörösnek láttam. A magyar nácik ide hurcolták az áldozatokat, hármasával összekötözték őket, és lelőtték a középsőt, hogy mindannyian a vízbe essenek. Ha mozgást láttak, a biztonság kedvéért újra lőttek. Többen azonban ki tudtak valahogy jutni a vízből. Sajnos borzasztóan hideg tél volt, ahogy mondtam, és a Dunán nagy jégtáblák úsztak. Raoul a harmadik este hazajött, és nem látszott sem a Hold, sem a csillagok, sötét volt és hideg. Az első alkalom volt, hogy odafordult hozzánk, általában csak a férfiakkal és a Vöröskereszttel beszélt, megkérdezte, "Hányan tudnak úszni?". Nekem fel van vágva a nyelvem, úgyhogy feltettem a kezem, és azt mondtam: „Az iskola legjobb úszója voltam.” „Menjünk,” válaszolta. Úgy fel voltam öltözve, mint valami plüssmackó, sapka és kesztyű is volt rajtam. Lementünk a másik oldalon, a magyarok nem is hallottak minket, annyira el voltak foglalva a kötözéssel és a lövöldözéssel. Megálltunk a bal oldalon, jóval távolabb, az autóban orvosok és nővérek vártak, voltak emberek, akik azért voltak ott, hogy kihúzzanak minket. Négyen, három férfi és én, beugrottunk, és a kötelünket ráakaszthattuk egy-egy jégtáblára, így ki tudtunk menteni körülbelül ötven embert, de aztán annyira átfagytunk, hogy nem tudtuk folytatni. Raoul Wallenberg nélkül azonban egyetlen embert sem tudtunk volna megmenteni.


Bejelölések


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Gyűjteményi infomációk megtekintése

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.