Személyes történet

Esther Raab

Esther egy középosztálybeli zsidó családba született a lengyelországi Chelmben. 1942 decemberében a munkatáborból a megszállt Lengyelország területén levő sobibori haláltáborba deportálták. A Sobiborba való érkezését követően Esthert egy válogató bódéban végzett munkára küldték. A táborban megölt áldozatok ruháit és személyes tárgyait kellett szétválogatnia. 1943 nyarán és őszén Esther a sobibori tábor azon foglyai között volt, akik megtervezték a lázadást és a szökést. Leon Feldhendler és Aleksandr (Sasha) Pechersky volt a csoport vezetője. A lázadásra 1943. október 14-én került sor. A német és ukrán őrök tüzet nyitottak a foglyokra, akik így nem tudták elérni a főkaput, és ezért a tábor körüli aknamezőn keresztül kellett menekülniük. Körülbelül 300 fogolynak sikerült. Több mint 100 embert újra elfogtak és lelőttek. Esther azok között volt, akik megmenekültek és túlélték.

szöveg

A transzportok – általában a legtöbb éjszaka érkezett, de időnként nappal is jöttek – és amikor megszólalt a táborparancsnok sípja, az jelezte, hogy jön a transzport. A férfiaknak fel kellett készülniük, hogy kirakják az embereket, és ezért… az a sípszó olyan volt, mintha a szívünket szorongatnák. Tudtuk, hogy újabb emberek jönnek, gyerekek, öregek, idősebb emberek, akik egész életükben semmi rosszat nem tettek, és menniük kell. És nem mondhatunk semmit, nem állhatunk ellen, nem… és belül csak gyűlt… a bosszúvágy, a gyűlölet, a harag és a fájdalom, folyamatosan gyűlt bennünk. És néha nappal jöttek, és néha olyan sokan, hogy nem tudtak velük mit kezdeni, úgyhogy berakták őket a szögesdrótunk mögé, ahova mi voltunk bezárva és fel-alá kellett járkálnunk, hogy az, amit mondtak nekik, hogy dolgozni fognak, igaznak tűnjön, nehéz volt, nagyon nehéz. Ahogy elmentünk mellettük, és ránéztünk egy arcra, és tudtuk, hogy fél óra múlva már nem lesz itt, és el se mondhattuk nekik. Csak megpróbáltunk, nem is mosolyogni, hanem a lehető legjobb arcot vágni. Fájt, nagyon, nagyon nehéz volt.


Bejelölések


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Gyűjteményi infomációk megtekintése

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.