Renate Guttmann

Renate Guttmann

Született: 1937. december 21.

Teplice-Sanov, Csehszlovákia

Renate fiú ikertestvérével, Renével és német zsidó szüleivel Prága városában lakott. Renate szülei nem sokkal az ikrek születése előtt szöktek el a németországi Drezdából a náci kormány zsidóellenes politikája miatt. Mielőtt elhagyták volna Németországot, hogy Csehszlovákiában telepedjenek le, Renate apja, Herbert külkereskedelemmel foglalkozott. Ita nevű édesanyja könyvelő volt.

1933–39: A családunk egy hatemeletes lakásban lakott Prágában, a 22-es troli útvonala mentén. Hosszú, meredek lépcső vezetett fel a lakásunkig, ahol Rene bátyám és én közös kiságyban aludtunk a szüleim hálószobájában, amelyből egy terasz is nyílt a kertre. Renét és engem mindig szép és egymáshoz illő ruhákba járattak. Gyakran töltöttük napjainkat játékkal a parkban. 1939 márciusában a német hadsereg elfoglalta Prágát.

1940–45: A hatodik születésnapom előtt nem sokkal Auschwitzba küldtek minket a theresienstadti gettóból. A 70917. számot kaptam. Elválasztottak a bátyámtól és az anyámtól, és egy kórházba vittek, ahol megmértek, megröntgeneztek, és vért vettek a nyakamból. Egyszer lekötöztek egy asztalra, és késsel megvágtak. Injekciókat kaptam, amitől hánytam és hasmenésem lett. Miközben a kórházban feküdtem egy injekciótól betegen, az őrök jöttek, hogy elvigyék a betegeket kivégezni. A nővér, aki engem ápolt, elrejtett a szoknyája alatt, és én csöndben maradtam, amíg az őrök el nem mentek.

Renate és a bátyja túlélték a tábort, és 1950-ben találkoztak Amerikában. Megtudták, hogy ők is a „Mengele-ikrek” közé tartoztak, akiken orvosi kísérleteket végeztek.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.