Έν κινήσει Χάρτης

Το Ολοκαύτωμα

Το Ολοκαύτωμα ήταν η συστηματική σφαγή έξι εκατομμυρίων Εβραίων και εκατομμυρίων άλλων από τους Ναζί και τους συνεργούς τους κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Οι μαζικές δολοφονίες ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 1941 με τον τουφεκισμό Εβραίων πολιτών κατά τη διάρκεια της Γερμανικής εισβολής στη Σοβιετική Ένωση. Στο τέλος του 1941, οι Γερμανοί άρχισαν να απελαύνουν Εβραίους στα κέντρα εξόντωσης στην κατεχόμενη Πολωνία. Έως το Μάιο του 1945, γύρω στους δύο από τους τρεις Εβραίους στην Ευρώπη είχαν ήδη δολοφονηθεί.

Καταγραφή

Ο πληθυσμός των Εβραίων στην Ευρώπη προπολεμικά: 9,5 εκατομμύρια. Πριν από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, περισσότερο από το μισό του συνολικού Εβραϊκού πληθυσμού ζούσε στην Ευρώπη. Η πλειοψηφία των Εβραίων ζούσε στην ανατολική Ευρώπη, κυρίως στη Σοβιετική Ένωση και την Πολωνία. Το ναζιστικό κόμμα ανήλθε στην εξουσία στη Γερμανία το 1933. Οι Γερμανοί άρχισαν να επεκτείνουν την κυριαρχία τους στην κεντρική Ευρώπη, προσαρτώντας την Αυστρία και καταστρέφοντας την Τσεχοσλοβακία. Η Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία το 1939, ξεκινώντας το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Για τα επόμενα δυο χρόνια, οι Γερμανικές δυνάμεις κατάκτησαν το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Οι Γερμανοί δημιούργησαν γκέτο στις κατεχόμενες ανατολικές περιοχές, απομονώνοντας και καταδιώκοντας τον Εβραϊκό πληθυσμό. Η ναζιστική αντιεβραϊκή πολιτική επεκτάθηκε με την εισβολή στη Σοβιετική Ένωση το 1941. Κινητές δυνάμεις εξόντωσης δολοφόνησαν Εβραίους, Ρομά ( αποκαλούμενοι επίσης Τσιγγάνοι), Σοβιετικούς πολιτικούς αρχηγούς, και άλλους. Οι Γερμανοί και οι συνεργοί τους απέλασαν Εβραίους στα κέντρα εξόντωσης στην κατεχόμενη Πολωνία. Στο μεγαλύτερο κέντρο εξόντωσης, Άουσβιτς-Μπιρκενάου, έφταναν εκτοπισμένα άτομα από όλη την Ευρώπη. Μέχρι το τέλος του πολέμου, σχεδόν έξι εκατομμύρια Εβραίοι και εκατομμύρια άλλοι χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Ο πληθυσμός των Εβραίων μεταπολεμικά, έτος 1950: 3,5 εκατομμύρια.


Ετικέτες


  • US Holocaust Memorial Museum

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.