Animációs térkép

A holokauszt

A holokauszt során a nácik és kollaboránsaik a II. világháború alatt hatmillió zsidót és több millió más áldozatot gyilkoltak meg. A tömeggyilkosságok 1941 júniusában kezdődtek a zsidó civilek kivégzésével, amikor Németország lerohanta a Szovjetuniót. 1941 végén a németek elkezdték a zsidók deportálását a megszállt Lengyelország területén felállított haláltáborokba. 1945 májusára Európa zsidó lakosságának kétharmadát meggyilkolták.

szöveg

A háború előtti európai zsidó népesség: 9,5 millió.

A II. világháború előtt a világ zsidó népességének több mint fele Európában élt. A legtöbben Kelet-Európában, elsősorban a Szovjetunió és Lengyelország területén laktak.

A náci párt 1933-ban került hatalomra Németországban. A németek Ausztria annektálásával és Csehszlovákia feldarabolásával Közép-Európát is az uralmuk alá vonták.

Németország 1939-ben megszállta Lengyelországot, és ezzel kirobbantotta a II. világháborút. A következő két évben a német erők Európa legnagyobb részét elfoglalták. Az elfoglalt keleti területeken gettókat hoztak létre a zsidó lakosság elkülönítésére és üldöztetésére.

A nácik a Szovjetunió 1941-es lerohanásával kibővítették zsidóellenes tevékenységüket. Mobil kivégzőosztagokat hoztak létre, amelyek zsidókat, romákat (cigányokat), szovjet politikai tiszteket és másokat is kivégeztek.

A németek és kollaboránsaik a zsidókat a megszállt Lengyelország területén felállított haláltáborokba deportálták. A legnagyobb kivégzőközpontba, Auschwitz-Birkenauba szinte naponta érkeztek a vonatok szerte Európából.

A háború végére közel hatmillió zsidó és rajtuk kívül további milliók haltak meg a holokauszt során.

Háború utáni zsidó népesség, 1950 körül: 3,5 millió.


Bejelölések


  • US Holocaust Memorial Museum

Megosztás