Animációs térkép

A holokauszt

A holokauszt során a nácik és kollaboránsaik a II. világháború alatt hatmillió zsidót és több millió más áldozatot gyilkoltak meg. A tömeggyilkosságok 1941 júniusában kezdődtek a zsidó civilek kivégzésével, amikor Németország lerohanta a Szovjetuniót. 1941 végén a németek elkezdték a zsidók deportálását a megszállt Lengyelország területén felállított haláltáborokba. 1945 májusára Európa zsidó lakosságának kétharmadát meggyilkolták.

szöveg

A háború előtti európai zsidó népesség: 9,5 millió.

A II. világháború előtt a világ zsidó népességének több mint fele Európában élt. A legtöbben Kelet-Európában, elsősorban a Szovjetunió és Lengyelország területén laktak.

A náci párt 1933-ban került hatalomra Németországban. A németek Ausztria annektálásával és Csehszlovákia feldarabolásával Közép-Európát is az uralmuk alá vonták.

Németország 1939-ben megszállta Lengyelországot, és ezzel kirobbantotta a II. világháborút. A következő két évben a német erők Európa legnagyobb részét elfoglalták. Az elfoglalt keleti területeken gettókat hoztak létre a zsidó lakosság elkülönítésére és üldöztetésére.

A nácik a Szovjetunió 1941-es lerohanásával kibővítették zsidóellenes tevékenységüket. Mobil kivégzőosztagokat hoztak létre, amelyek zsidókat, romákat (cigányokat), szovjet politikai tiszteket és másokat is kivégeztek.

A németek és kollaboránsaik a zsidókat a megszállt Lengyelország területén felállított haláltáborokba deportálták. A legnagyobb kivégzőközpontba, Auschwitz-Birkenauba szinte naponta érkeztek a vonatok szerte Európából.

A háború végére közel hatmillió zsidó és rajtuk kívül további milliók haltak meg a holokauszt során.

Háború utáni zsidó népesség, 1950 körül: 3,5 millió.


Bejelölések


  • US Holocaust Memorial Museum

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.