Ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι συναντιούνται στο Μόναχο

Τα κράτη που έλαβαν μέρος στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πολέμησαν στο πλευρό ενός από τους δύο μεγάλους συνασπισμούς: του Άξονα και των Συμμάχων. Τα τρία κυριότερα μέλη του Άξονα ήταν η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία. Τα μέλη του Άξονα είχαν δύο κοινά συμφέροντα: 1) την εδαφική επέκταση και την ίδρυση των αυτοκρατοριών που βασίζονταν σε στρατιωτικές κατακτήσεις, και την ανατροπή της διεθνούς τάξης πραγμάτων που είχε επιβληθεί μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και 2) την καταστροφή ή εξουδετέρωση του σοβιετικού κομμουνισμού.

Την 1 Νοεμβρίου 1936, η Γερμανία και η Ιταλία ανακοίνωσαν τη δημιουργία του Άξονα Ρώμης-Βερολίνου μία εβδομάδα μετά την υπογραφή ενός συμφώνου φιλίας. Στις 25 Νοεμβρίου 1936, η Ναζιστική Γερμανία και η ιμπεριαλιστική Ιαπωνία υπέγραψαν το λεγόμενο Σύμφωνο κατά της Κομμουνιστικής Διεθνούς (Anti-Comintern Pact) που στρεφόταν κατά της Σοβιετικής Ένωσης. Η Ιταλία προσχώρησε στο Σύμφωνο κατά της Κομμουνιστικής Διεθνούς στις 6 Νοεμβρίου 1937. Στις 22 Μαΐου 1939, η Γερμανία και η Ιταλία υπέγραψαν το λεγόμενο Χαλύβδινο Σύμφωνο, επισημοποιώντας τη Συμμαχία του Άξονα με διατάξεις επί στρατιωτικών θεμάτων. Τέλος, στις 27 Σεπτεμβρίου 1940 η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία υπέγραψαν την Τριμερή Συνθήκη του Βερολίνου, που έγινε γνωστή ως η Συμμαχία του Άξονα.

Η Συμμαχία του Άξονα, 1939-1941

Η Ουγγαρία προσχώρησε στον Άξονα στις 20 Νοεμβρίου 1940, ενώ στις 23 Νοεμβρίου προσχώρησε και η Ρουμανία. Όντας απόλυτα εξαρτημένη οικονομικά και πολιτικά για την ίδια την ύπαρξή της ως «ανεξάρτητο» κράτος, η Σλοβακία ακολούθησε το παράδειγμά τους στις 24 Νοεμβρίου. Η Βουλγαρία προσχώρησε στον Άξονα την 1 Μαρτίου 1941 και η Γιουγκοσλαβία στις 25 Μαρτίου 1941. Δύο ημέρες αργότερα αξιωματικοί του σερβικού στρατού ανέτρεψαν την κυβέρνηση που είχε υπογράψει την Τριμερή Συνθήκη . Μετά την εισβολή και το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας από τις δυνάμεις του Άξονα, το νεοσύστατο «Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας» προσχώρησε στον Άξονα στις 15 Ιουνίου 1941. Στις 26 Ιουνίου 1941, τέσσερις ημέρες μετά την εισβολή του Άξονα στη Σοβιετική Ένωση, η Φινλανδία κήρυξε τον πόλεμο εναντίον της ΕΣΣΔ ως «σύμμαχος». Η Φινλανδία δεν προσχώρησε ποτέ στην Τριμερή Συνθήκη.

Οι Συμμαχικές Δυνάμεις, με ηγέτες τη Μεγάλη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σοβιετική Ένωση νίκησαν τον Άξονα το 1945.