Történelmi filmfelvétel

A kielcei pogrom után

1946 júliusában a lengyelországi Kielcében egy pogromban negyvenkét zsidó ember vesztette életét, és rajtuk kívül körülbelül 50 sérült volt. Az esemény hatására több százezer zsidó indult útnak tömegesen Lengyelországból, valamint Kelet- és Közép-Európa más országaiból. A felvételen zsidó menekültek, a pogrom túlélői várják, hogy elhagyhassák Lengyelországot, és átkelhessenek Csehszlovákiába.

szöveg

1946 júliusában a zsidóknak ismét menekülniük kellett. Kielce városában a földalatti fasiszta mozgalom 41 zsidót gyilkolt le. A menekülők folyama fokozatosan nőtt, míg hamarosan áradattá vált. Tíz, száz, ezer, majd százezer ember próbálta elérni a határt. A menekültek fele zsidó volt, akik tavasszal tértek vissza Oroszországból Lengyelországba, azzal a reménnyel, hogy újjáépíthetik az életüket. A cseh kormány emberbaráti módon támogatást és útvonalat biztosított az üldözötteknek, azonban nagyrészt a JDC (American Jewish Joint Distribution Committee) szervezetre hárult az a feladat, hogy a menekülteket segítse. Az útjuk Csehszlovákián, majd Ausztrián keresztül Németország amerikai ellenőrzés alatt álló zónájába vezetett.


  • National Center for Jewish Film

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.