Φιλμ

Καταδίκη της Νύχτας των Κρυστάλλων από τις ΗΠΑ

Στις 9 Νοεμβρίου 1938, οι Ναζί εξαπέλυσαν πανεθνικό πογκρόμ εναντίον των Εβραίων. Κατά τη διάρκεια αυτού του πογκρόμ, γνωστού και ως «Kristallnacht» (η «Νύχτα των Κρυστάλλων»), μέλη των Ταγμάτων Εφόδου (SA) κατέστρεψαν χιλιάδες επιχειρήσεις εβραϊκής ιδιοκτησίας και εκατοντάδες συναγωγές. Περίπου 100 Εβραίοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πογκρόμ. Το βίντεο αυτό δείχνει σκηνές από ένα συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στη Νέα Υόρκη. Ο ραβίνος Stephen S. Wise εξέφρασε την οργή της αμερικανοεβραϊκής κοινότητας Στο πλαίσιο επίσημης διαμαρτυρίας της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της βίας, ο Πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούσβελτ, ανακάλεσε τον πρεσβευτή της Αμερικής στη Γερμανία.

Καταγραφή

Ο Αμερικανός λαός ηγήθηκε της παγκόσμιας διαμαρτυρίας κατά του ναζιστικού πογκρόμ. Διαδηλώσεις κατά του Χίτλερ πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα. Η διαμαρτυρία των Εβραίων σε αυτό το γνήσια δημοκρατικό έθνος εκφράστηκε από τον αρχιραββίνο Rabbi Wise: «Οι Εβραίοι της Αμερικής είναι αποφασισμένοι, μαζί με όλες τις άλλες φυλετικές ή θρησκευτικές ομάδες της αμερικανικής ζωής, να διαφυλάξουν τα ίσα δικαιώματα των Εβραίων, στην πατρίδα και στο εξωτερικό.» Η πολιτική της Ουάσινγκτον ευθυγραμμίστηκε με το λαό. Καλώντας υπουργικό συμβούλιο μόλις έμαθε για το πογκρόμ του Χίτλερ, ο Πρόεδρος Ρούσβελτ προέβη σε μια πρωτοφανή ενέργεια. Ανακάλεσε τον Αμερικανό πρεσβευτή από τη Γερμανία. Έτσι, από την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών, μεταφέρονται πλήρη στοιχεία για τις θηριωδίες από τον πρέσβη Hugh Wilson στον πρόεδρό του. Ο Χίτλερ ανταπέδωσε ανακαλώντας τον υπουργό του από την Ουάσινγκτον.


Ετικέτες


  • Grinberg Archives

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.