Történelmi filmfelvétel

Az Egyesült Államok elítéli a kristályéjszakát

1938. november 9-én a nácik vezetésével országos méretű pogrom zajlott a zsidók ellen. A kristályéjszaka néven ismert pogrom során a rohamosztag (SA) csapatai több ezer zsidó tulajdonú üzletet és több száz zsinagógát romboltak le. Az erőszakhullám során közel 100 zsidót öltek meg. A felvételen egy tiltakozó gyűlés látható New Yorkban. Stephen S. Wise rabbi adott hangot az amerikai zsidó közösség felháborodásának. Az Egyesült Államok kormánya hivatalos úton is tiltakozott az erőszak ellen, Franklin D. Roosevelt elnök visszarendelte az amerikai nagykövetet Németországból.

szöveg

Az amerikai nép náci pogrom elleni világméretű tiltakozás élére állt. Országszerte tartottak Hitler-ellenes tüntetéseket. Ebben az igazán demokratikus országban Wise főrabbi adott hangot a zsidók tiltakozásának: „Az amerikai zsidóság az Egyesült Államok összes faji és vallási csoportjával együtt elszántan fogja védelmezni a zsidók egyenlő jogait itthon és külföldön is.” Az ország vezetése is a nép mellé állt. Amint értesült a hitleri pogromról, Roosevelt elnök összehívta a kormányt, és példátlan lépést tett. Visszarendelte az amerikai nagykövetet Németországból. Így az Egyesüt Államok követségéről hazatérő Hugh Wilson nagykövet az atrocitások teljeskörű bizonyítékait tárja az elnök elé. Hitler válaszul visszahívta a washingtoni nagykövetét.


Bejelölések


  • Grinberg Archives

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.