Φιλμ

Δίκη για εγκλήματα πολέμου του Βίντκουν Κουίσλινγκ

Στη Νορβηγία τη δεκαετία του 1930, ο Βίντκουν Κουίσλινγκ ίδρυσε ένα φιλοναζιστικό κόμμα με την ονομασία Φασιστικό Κόμμα Εθνικής Ενότητας. Όταν η Γερμανία εισέβαλε στη Νορβηγία το 1940, ο Κουίσλινγκ επιχείρησε φιλογερμανικό πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης. Ηγείτο ενός φιλογερμανικού διοικητικού οργάνου από το 1942 έως το 1945. Η προδοσία της Νορβηγίας στη Γερμανία κατέστησε το όνομά του συνώνυμο όλων των συνεργατών και των προδοτών. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι νορβηγικές αρχές συνέλαβαν, δίκασαν και καταδίκασαν τον Κουίσλινγκ για την κατηγορία της προδοσίας. Του επεβλήθη η θανατική ποινή.

Καταγραφή

Σε ένα πλημμελειοδικείο στο Όσλο της Νορβηγίας, εισέρχεται ο Βίντκουν Κουίσλινγκ να υπερασπιστεί τη ζωή του. Ένας από τους πλέον περιβόητους προδότες του πολέμου έρχεται αντιμέτωπος με τιμωρία για τα εγκλήματά του, καθώς οι δικαστές εισέρχονται και ξεκινά η πρώτη προκαταρκτική δίκη ενός σημαντικού εγκληματία πολέμου. [μουσική] Ο Κουίσλινγκ, που το όνομά του έγινε συνώνυμο του «προδότη» προδίδοντας τη Νορβηγία στους Ναζί, ακούει το κατηγορητήριο. Κάποτε υπερόπτης και αδίστακτος, τώρα εμφανίζει σημάδια φόβου. Σε ένα κόσμο ελεύθερο από το Ναζισμό, ο Βίντκουν Κουίσλινγκ δεν έχει θέση.


  • National Archives - Film

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.