Történelmi filmfelvétel

Vidkun Quisling háborús bűnpere

Az 1930-as évek Norvégiájában Vidkun Quisling megalapította a nácibarát, fasiszta Nemzeti Egységpártot. Amikor Németország 1940-ben megszállta Norvégiát, Quisling egy németbarát puccsot hajtott végre a kormány ellen. 1942 és 1945 között az általa vezetett németbarát kormány irányította az országot. Miután hazáját, Norvégiát elárulta Németországnak, neve a mai napig is egyet jelent a kollaboránsokkal és árulókkal. A II. világháborút követően a norvég hatóságok letartóztatták, hazaárulás vádjával perbe fogták, és elítélték Quislinget. A bíróság halálbüntetést rótt ki rá.

szöveg

Vidkun Quisling a norvégiai Oslóban a rendőrbíróság elé érkezik, hogy védekezzen a vádak ellen. A háború egyik leghírhedtebb árulója most a törvény elé kerül a bűneiért, és a bíró belépésével megkezdődik a háborús bűnös perének első tárgyalása. [zene] Quisling, akinek a neve Norvégia elárulása után az áruló szinonimája lett, az ellene felhozott vádakat hallgatja. A korábban arrogáns és könyörtelen Quisling arcán most a félelem jelei láthatóak. A nácizmustól megtisztult világban Vidkun Quislingnek nincs helye.


  • National Archives - Film

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.