Προσωπική ιστορία

Ο Abraham Bomba περιγράφει το πώς έκοβε τα μαλλιά των γυναικών πριν δηλητηριαστούν με αέρια στην Τρεμπλίνκα

Ο Abraham μεγάλωσε στην πόλη Czestochowa της Πολωνίας και έγινε κουρέας.  Ο Abraham και η οικογένειά του μεταφέρθηκαν από το γκέτο της Czestochowa στο στρατόπεδο εξόντωσης Τρεμπλίνκα το 1942. Στο στρατόπεδο της Τρεμπλίνκα, ο Abraham επιλέχθηκε για καταναγκαστική εργασία. Ήταν αναγκασμένος να κόβει τα μαλλιά των γυναικών προτού δηλητηριαστούν με αέρια και να ταξινομεί τα ρούχα από τις μεταφορές που έφθαναν. Ο Abraham δραπέτευσε από το στρατόπεδο το 1943 και επέστρεψε στην Czestochowa. Εργάστηκε σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας από τον Ιούνιο του 1943 μέχρι την απελευθέρωση από τα σοβιετικά στρατεύματα το 1945.

Καταγραφή

Είχαμε ψαλίδια. Πιάναμε τούφες από τα μαλλιά τους. Τα κόβαμε. Τα ρίχναμε στο πάτωμα στο πλάι, και σε δύο περίπου λεπτά έπρεπε να τελειώσουμε. Ούτε καν δύο λεπτά ε ... επειδή υπήρχε μια ουρά αναμονής όπου περίμενε η επόμενη να έρθει η σειρά της. Έτσι δουλεύαμε. Μέσα τα πράγματα ήταν πολύ χάλια. Το πιο οδυνηρό ήταν ότι ορισμένοι από τους κουρείς, αναγνώριζαν αγαπημένα τους πρόσωπα, συζύγους, μητέρες, ακόμα και γιαγιάδες. Μπορείτε να φανταστείτε να πρέπει να τους κόψετε τα μαλλιά και να μην τους πείτε κουβέντα, γιατί δεν επιτρέπεται; Αν τους έλεγαν ότι επρόκειτο να ... εεε ... να δηλητηριαστούν με αέρια πέντε ή επτά λεπτά αργότερα, θα επικρατούσε πανικός εκεί πέρα, αλλά και θα σκότωναν και τους ίδιους.


Ετικέτες


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.