Személyes történet

Abraham Bomba

Abraham a lengyelországi Czestochowa városában nevelkedett, és borbélyként dolgozott. 1942-ben őt és családját a czestochowai gettóból a treblinkai haláltáborba deportálták. Abrahamot a táborban kényszermunkára küldték. Arra kényszerítették, hogy levágja az elgázosítás előtt álló nők haját és kiválogassa a ruháikat. 1943-ban Abraham megszökött a táborból, és visszatért Czestochowa városába. 1943 júniusától az 1945-ös szovjet felszabadításig egy munkatáborban dolgozott.

szöveg

Ollókat kaptunk, és levágtuk a hajukat. Ledobtuk a földre, és körülbelül két perc alatt el kellett készülnünk. Annyi sem volt, mert… mert sorban álltak. És így dolgoztunk. Nagyon fájdalmas érzés volt. A legszörnyűbb az volt, hogy többen közülünk felismerték a szeretteiket, a nejüket, anyjukat, nagyanyjukat. El tudja képzelni, hogy le kell vágnia a hajukat, és egy szót sem szólhat hozzájuk, mert tilos? Ha egy szót is szól arról, hogy öt vagy hét perc múlva elgázosítják őket, akkor pánik tör ki, és ők is meghalnak.


Bejelölések


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Gyűjteményi infomációk megtekintése

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.