Személyes történet

Alisa (Lisa) Nussbaum Derman

Lisa egy háromgyermekes, vallásos zsidó családba született. Miután a németek 1939-ben elfoglalták a szülővárosukat, Lisa és családja először Augustówba, majd Slonimba költözött (a szovjetek által elfoglalt Kelet-Lengyelországba). A Szovjetunió lerohanásakor, 1941 júniusában a német csapatok elfoglalták Slonim városát. Slonimban a németek létrehoztak egy gettót, amely 1941-től 1942-ig állt fenn. Lisa végül Slonimból szökött meg, először Grodnóba, majd Vilniuszba ment, ahol csatlakozott az ellenállási mozgalomhoz. Egy partizáncsoport tagja lett, amely a narochi erdőben lévő bázisairól indított támadásokat a németek ellen. A területet 1944-ben szabadították fel szovjet csapatok. A Brihah („menekülés”) mozgalom keretében a holokauszt 250 000 zsidó túlélője próbált kivándorolni Kelet-Európából, köztük Lisa és férje, Aron is. Mivel Palesztinába nem sikerült bejutniuk, végül az Egyesült Államokban telepedtek le.

szöveg

Bialystokból Lublinba mentünk. Lublinban sok fiatal férfival és nővel találkoztunk, akikről Aron tudta, hogy a Ha-Shomer ha-Tsa’ir tagjai, mivel ő és a nővére ismerte őket. Velük utaztunk tovább. Útlevelet kaptunk, amelyben az szerepelt, hogy görögországi zsidók vagyunk, és megkezdtük az utazást. Lublinból Krakkóba, Krakkóból pedig Csehszlovákiába, Pozsonyba mentünk. Pozsonyból Magyarországra utaztunk, és bárhova mentünk, mindenhol a Brihah tagjai vártak minket. Ők intézték valahogy, hogy melyik vonattal kell utaznunk. Egész Európában tömegesen utaztak az emberek, mindenki ment haza. Mindenkinek volt hova mennie, kivéve a zsidókat. Mentek haza Olaszországba, Csehszlovákiába, Romániába, mindenfelé. Rengetegen utaztak, a vonatok tele voltak, az emberek a vasúti kocsik külső részén lógtak, kapaszkodtak. Jegyek nem voltak, az emberek csak utaztak. A Vöröskereszt is bejelentette a segítségét. A Vöröskereszttől valódi menekültútleveleket kaptunk. Magyarországról Grazba mentünk. Grazban át kellett kelnünk egy folyón, hogy átjussunk a megszállt Európa nyugati zónájába. A Brihah segített minket. Ők voltak a vezetőink. Előttünk egy csoport kelt át úszva a folyón, és néhányan belefulladtak. Úgy döntöttek, hogy felfüggesztik az átkelést, és a többi csoportot az Alpokon keresztül indítják. Így mi az Alpokon keresztül mentünk, vezettek minket. Trevisóba értünk. Treviso már Olaszországban van. Trevisóban találkoztunk a Zsidó Brigáddal [a brit hadseregbe önként jelentkező palesztin zsidók csoportja].


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Gyűjteményi infomációk megtekintése

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.