Προσωπική ιστορία

Irene Hizme

H Irene και ο δίδυμος αδελφός της Rene γεννήθηκαν Renate και Rene Guttmann. Λίγο μετά τη γέννηση των διδύμων, η οικογένεια μετακόμισε στην Πράγα, όπου ζούσαν όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν τη Βοημία και τη Μοραβία τον Μάρτιο του 1939. Λίγους μήνες αργότερα, ένστολοι Γερμανοί συνέλαβαν τον πατέρα τους. Δεκαετίες αργότερα, η Irene και ο Rene έμαθαν ότι εκείνος σκοτώθηκε στο στρατόπεδο του Άουσβιτς, τον Δεκέμβριο του 1941. Η Irene, ο Rene και η μητέρα τους μεταφέρθηκαν αρχικά στο γκέτο Theresienstadt και αργότερα στο στρατόπεδο του Άουσβιτς. Στο Άουσβιτς, τα δίδυμα αδέλφια χωρίστηκαν και υποβλήθηκαν σε ιατρικά πειράματα. H Irene και ο Rene έμειναν χώρια για κάποιο χρονικό διάστημα μετά την απελευθέρωσή τους από το Άουσβιτς. Η Irene στάλθηκε σε αρκετά ορφανοτροφεία στην Ευρώπη. Η ομάδα Rescue Children την έφερε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1947, όπου επανασυνδέθηκε με τον Rene το 1950.

Καταγραφή

Με έστειλαν...εε...με έστειλαν στη Γαλλία και τελικά κατέληξα σε ένα... ένα ορφανοτροφείο στο Fublaines. Αυτό, που είναι ακριβώς στα περίχωρα του Παρισιού. Και ήμουν ένα από τα μικρότερα παιδιά εκεί, και δεν μιλούσα σε κανέναν εκτός από τη Miriam [μια φίλη της Irene], η οποία ήταν περίπου, υποθέτω, περίπου επτά χρόνια μεγαλύτερη από εμένα. Την έβλεπα κάπως σαν μητέρα, κατά μία έννοια, γιατί, είχα μακριές μπούκλες και μου τις ανακάτευε και ήταν απλά πολύ συμπονετική, και εγώ, εε, τα άλλα παιδιά - ήμουν το μόνο παιδί εκεί με νούμερο, έτσι αισθανόμουν επίσης ότι κάτι πήγαινε λάθος με μένα. Ένιωθα ότι είχα κάνει κάτι τρομερό, ότι εγώ είχα πάρει νούμερο και κανένας άλλος. Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά είχαν κατά κάποιο τρόπο διαφύγει κρυμμένα, ή οι γονείς τους τα είχαν αφήσει σε κάποιον προσωρινά και, στη συνέχεια, μερικά από αυτά επανασυνδέθηκαν με τους γονείς, και κάποια απλά είχαν οικογένεια και απλά περίμεναν να τα στείλουν, και ξέρετε τέτοιου είδους πράγματα.


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.