Személyes történet

Irene Hizme

Irene és ikertestvére, Rene, Renate és Rene Guttmann néven születtek. Nem sokkal az ikrek születése után a család Prágába költözött, és ott éltek akkor is, amikor a németek 1939 márciusában elfoglalták Csehországot és Morvaországot. Néhány hónappal később egyenruhás németek tartóztatták le az apjukat. Irene és Rene évtizedekkel később tudta meg, hogy édesapjukat 1941 decemberében megölték az auschwitzi táborban. Irenét, Renét és az anyjukat a theresienstadti gettóba, majd az auschwitzi táborba deportálták. Auschwitzban az ikreket elválasztották egymástól, és orvosi kísérleteket végeztek rajtuk. Irene és Rene az Auschwitzból való szabadulásuk után egy ideig még nem találkoztak. Irene európai árvaházakban nevelkedett. A Rescue Children nevű gyermekmentő csoport vitte az Egyesült Államokba 1947-ben, ahol 1950-ben látta viszont Renét.

szöveg

Franciaországba vittek, és végül egy… egy árvaházban kötöttem ki Fublaines-ben, ami Párizs mellett van. Én voltam ott az egyik legkisebb gyerek, és senkivel sem beszéltem, kivéve Miriamot [Irene barátja], aki körülbelül hét évvel lehetett nálam idősebb. Bizonyos értelemben szinte olyan volt számomra, mintha az anyám lenne, mert hosszú hullámos hajam volt, és sokat bíbelődött vele, és nagyon együtt érző volt, és a többi gyerek – én voltam ott az egyetlen gyerek, akinek száma volt, ezért úgy éreztem, hogy valami nincs rendben velem. Úgy éreztem, valami szörnyűséget tettem, és ezért volt csak nekem számom. Ezeknek a gyerekeknek a többsége úgy menekült meg, hogy bujkáltak, vagy a szüleik átmenetileg rábízták őket valakire, és később néhányan újra találkoztak a szüleikkel. Volt, akinek éltek a rokonai, és csak arra vártak, hogy találkozzanak.


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Gyűjteményi infomációk megtekintése

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.