Személyes történet

Leah Hammerstein Silverstein

Leah Pragában, Varsó egyik külvárosában nőtt fel Lengyelországban. Aktívan részt vett a Ha-Shomer ha-Tsa'ir (Hasomer Hacair) cionista ifjúsági mozgalomban. Németország 1939 szeptemberében lerohanta Lengyelországot. A zsidókat a varsói gettóba kényszerítették, amelyet a németek 1940 novemberében lezártak. A gettóban Leah együtt élt a Ha-Shomer ha-Tsa’ir tagjainak egy csoportjával. 1941 szeptemberében ő és az ifjúsági csoport más tagjai a gettóból a Ha-Shomer ha-Tsa’ir egyik tanyájára szöktek Zarkiba, amely Lengyelországban, Czestochowa város mellett található. 1942 májusában Leah a földalatti mozgalom futára lett, és hamis lengyel papírokkal utazott a krakkói gettó és a közelben lévő plaszówi tábor között. Ahogy a körülmények romlottak, Tarnówba menekült, de hamarosan úgy döntött, hogy visszatér Krakkóba. Leah nem zsidó lengyelnek adta ki magát Czestochowában és Varsóban, és a Zsidó Nemzeti Bizottság, valamint a Zsidó Harci Szövetség (ZOB) futára volt. Az 1944-es varsói felkelésen az Armia Ludowa (Népi Hadsereg) egyik zsidó egységében harcolt. Leah-t a szovjet csapatok szabadították fel. A háború után segítséget nyújtott az embereknek a Lengyelországból való emigráláshoz, ő maga Izraelbe költözött, később pedig az Egyesült Államokban telepedett le.

szöveg

Annyira boldog voltam, hogy ott lehetek, tudja, az álom végre valóra vált, mert arról álmodtunk, hogy van egy saját hazánk. És végül megérkeztem, emlékszem, Tel-Aviv utcáin sétáltam, és héber nyelvű feliratokat láttam. Istenem, olyan volt, mint… mint egy álom. Jeruzsálembe pedig a hanuka idején érkeztem, és az üzletek kirakataiban hanukiják voltak, tudja, a hanuka ünnepén használt gyertyatartók, és hirtelen visszatértek az emlékeim a gyerekkoromból, a nagymamámról és mindenféléről, mert a háború öt éve alatt nem volt számomra zsidó ünnep. Szóval hirtelen visszatértek az emlékeim, és újra személyiséget kellett váltanom. Először zsidó lányból lengyel lánnyá kellett átváltoznom. Most pedig ki kellett bújnom a lengyel bőrömből, és visszabújni a zsidó bőrömbe. Ezek pszichológiai folyamatok, és nem mennek könnyen.


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Gyűjteményi infomációk megtekintése

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.