Προσωπική ιστορία

Leo Schneiderman

Η Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία τον Σεπτέμβριο του 1939. Ο Leo και η οικογένειά του ζούσαν έγκλειστοι σε ένα γκέτο στο Λοντζ. Ο Leo υποχρεώθηκε να εργαστεί ως ράφτης σε ένα εργοστάσιο στρατιωτικών στολών. Το γκέτο στο Λοντζ διαλύθηκε το 1944, και ο Leo απελάθη στο Άουσβιτς. Εστάλη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Γκρος- Ρόζεν για καταναγκαστικά έργα. Όσο ο σοβιετικός στρατός κέρδιζε έδαφος, οι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Έμπενσε στην Αυστρία. Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Έμπενσεε απελευθερώθηκε το 1945.

Καταγραφή

Ήταν αργά τη νύχτα όταν φτάσαμε στο Άουσβιτς. Όταν μπήκαμε μέσα, τη στιγμή που άνοιξαν τις πύλες, ακούσαμε κραυγές, γαυγίσματα σκυλιών, χτυπήματα από...από αυτούς αξιωματικούς που δούλευαν για αυτούς, πάνω στο κεφάλι. Και μετά βγήκαμε από το τραίνο. Και όλα έγιναν γρήγορα: αριστερά, δεξιά, αριστερά, δεξιά. Οι άνδρες χωρίστηκαν από τις γυναίκες. Τα παιδιά τα έπαιρναν μέσα από τα χέρια των μητέρων τους. Οι μεγαλύτεροι κυνηγήθηκαν σαν κοπάδι. Οι άρρωστοι, οι ανάπηροι αντιμετωπίζονταν σαν σκουπίδια. Ρίχνονταν στην άκρη μαζί με σπασμένες βαλίτσες, με κουτιά. Η μητέρα μου έτρεξε προς το μέρος μου και με άρπαξε από τους ώμους, και μου είπε "Λέϊμπελε, δεν πρόκειται να σε ξαναδώ. Φρόντισε τον αδελφό σου."


Ετικέτες


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.