Προσωπική ιστορία

Martin Spett

Οι Γερμανοί κατέλαβαν το Tarnow το 1939. Το 1940 ο Martin και η οικογένειά του αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το διαμέρισμά τους. Κατά τη διάρκεια της πρώτης μαζικής δολοφονίας των Εβραίων, ο Martin κρυβόταν στη σοφίτα. Η οικογένεια βρήκε καταφύγιο και κατά τις επόμενες δύο μαζικές συλλήψεις. Το Μάιο του 1943 όλα τα μέλη της οικογένειας δηλώθηκαν στο ληξιαρχείο, υποτίθεται για να γίνει ανταλλαγή με Γερμανούς αιχμάλωτους πολέμου, γιατί η μητέρα του Martin είχε γεννηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μεταφέρθηκαν με τραίνο στο Κρακοβία και μετά στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλσεν. Ο Martin απελεθευρώθηκε το 1945 και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1947.

Καταγραφή

Ακούσαμε τις φάλαγγες των Εβραίων μαζί με τη Γερμανική συνοδεία τη νύχτα. Ήταν ατελείωτες. Περνούσαν έξω από το σπίτι μας γιατί βρισκόταν ήδη στα περίχωρα της πόλης, το νεκροταφείο, και τους οδηγούσαν στο δάσος.... πίσω από την πόλη. Και όπως μάθαμε αργότερα, τους εκτελούσαν όλους εκεί. Κατά τη διάρκεια της μέρας κοιτούσαμε μέσα από τις γρίλιες. Ο πατέρας μου έλεγε μην κοιτάς, αλλά ήμουν μικρό παιδί, ήμουν περίεργος. Και, από την ταράτσα έβλεπες το νεκροταφείο και έρχονταν κάρα με σώματα,... πτώματα. Ομάδες, έφερναν ομάδες Εβραίων που έπρεπε να σκάψουν χαντάκια, και έριχναν μέσα τα πτώματα, και...αφού αυτοί οι Εβραίοι έσκαβαν τα χαντάκια, τους εκτελούσαν, τους έσπρωχνε μέσα σε αυτά τα χαντάκια η αμέσως επόμενη ομάδα, και έχυναν ασβέστη πάνω στα πτώματα,..., και η επόμενη ομάδα σκέπαζε αυτά τα χαντάκια και έσκαβε άλλα. Έφερναν γυναίκες (παύσις) σε κατάσταση εγκυμοσύνης, δε χρησιμοποιούσαν σφαίρες. Χρησιμοποιούσαν ξιφολόγχες (παύσις). Οι κραυγές των μητέρων που τα παιδιά τους, ... τους,... τους έπαιρναν τα παιδιά μέσα από τα χέρια τους (παύσις). Και τις κραυγές των παιδιών...ακόμα τις ακούω.


Ετικέτες


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.