Προσωπική ιστορία

Niels Bamberger

Ο Niels ανατράφηκε από μια θρησκευόμενη οικογένεια Εβραίων. Το 1932, η οικογένεια κατέφυγε στην Κοπεγχάγη της Δανίας, όπου ο πατέρας του Niels άνοιξε κατάστημα με αντίκες στα μέσα της δεκαετίας του 1930. Οι Γερμανοί εισέβαλαν στη Δανία τον Απρίλιο του 1940, όμως για τον Niels λίγα φαίνονταν να αλλάζουν κατά τα τρία χρόνια της κατοχής. Πληροφορούμενοι τα γερμανικά σχέδια για συγκέντρωση των Εβραίων τον Οκτώβριο του 1943, ο Niels και η οικογένειά του αποφάσισαν να φύγουν. Ένα μέλος της αντίστασης τους πήρε στο ψαροχώρι Snekkersten, από όπου κατάφεραν να διαφύγουν με βάρκα στη Σουηδία. Ο Niels επέστρεψε στη Δανία τον Μάιο του 1945.

Καταγραφή

Ήμασταν στο σχολείο εκείνη την ημέρα. Είδαμε πάρα πολλά αεροπλάνα, βομβαρδιστικά αεροπλάνα να έρχονται το ένα μετά το άλλο - εννοώ εκατοντάδες και εκατοντάδες αεροπλάνα να έρχονται, και οι Γερμανοί σε μοτοσικλέτες, σε άλογα, να σέρνουν κανόνια και παντού υπήρχαν μεγάλα τανκς. Δεν χρειάστηκαν παρά μόνο λίγες ώρες για να καταλάβουν τη χώρα. Όπως είπα, δεν μπορούσαν να αντισταθούν. Η Δανία ήταν πολύ μικρή χώρα. Και, εε, η ζωή συνεχίστηκε όπως και πριν, εκτός από το ότι δεν επιτρεπόταν να βαδίζει κανείς σε αυτήν την πλευρά του δρόμου, μπροστά από την τράπεζα. Τοποθέτησαν στρατιώτες με όπλα και, και ατσάλινα κράνη και άλλα τέτοια πράγματα μπροστά από τις τράπεζες και τα ξενοδοχεία και τα σημαντικά ιδρύματα που ήθελαν να φυλάνε. Εκτός όμως από αυτό τίποτα ουσιαστικά δεν συνέβαινε. Η Αστυνομία λειτουργούσε και ο δανικός στρατός... αν και ήταν εκεί, δεν είχε πολλά να πει ή να κάνει, όμως, ε, ήταν όλα ... δηλαδή η ζωή συνεχιζόταν όπως ήταν.


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.