Προσωπική ιστορία

Rachel Mutterperl Goldfarb

Οι Γερμανοί ίδρυσαν ένα γκέτο στο Dokszyce στα τέλη του 1941. Η Rachel κρύφτηκε κατά την εκκαθάριση του γκέτο το 1942 και, μαζί με τη μητέρα της, απέδρασε και πήγε σε άλλο γκέτο. Όταν επρόκειτο να γίνει εκκαθάριση και του δεύτερου γκέτο, απέδρασαν ξανά. Η Rachel και η μητέρα της προσχώρησαν σε μια ομάδα ανταρτών στο δάσος. Βοηθούσε τη μητέρα της να μαγειρέψει, αλλά καθάριζε και όπλα. Η Rachel και η μητέρα της προσπάθησαν να εγκαταλείψουν την Ευρώπη μετά το τέλος του πολέμου. Τελικά έφτασαν στις ΗΠΑ το 1947.

Καταγραφή

Ε...η ομάδα των ανταρτών στην οποία συμμετείχαμε βρισκόταν στην άκρη του δάσους. Δεν ήμασταν με τη βασική ομάδα. Αυτό που έκαναν στην ουσία ήταν να διακόπτουν τις επικοινωνίες, τις επικοιν...δηλαδή τις παραδόσεις με τα τρένα. Ε, πήγαιναν και χαλάρωναν τις βίδες από μερικές σιδηροδρομικές γραμμές, έτσι ώστε το τρένο να μη μπορεί να συνεχίσει. Διέκοπταν τις μεταφορές που προορίζονταν για τις πρώτες γραμμές του μετώπου, μερικές φορές κατάφερναν να ανατινάξουν και μερικά φορτία με πολεμοφόδια. Και αυτό έπρεπε πάντοτε να γίνεται με τρόπο που να μη φαίνεται πολύ ύποπτο, έτσι ώστε να φανεί ως ατύχημα – εξαιτίας των αντιποίνων.


Ετικέτες


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.