Η Ruth ήταν τεσσάρων ετών όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Πολωνία και κατέλαβαν το Όστροβιτς. Η οικογένειά της μεταφέρθηκε σε γκέτο. Οι Γερμανοί ανέλαβαν τη διεύθυνση του φωτογραφείου του πατέρα της, αν και του επετράπη να συνεχίζει να εργάζεται εκτός του γκέτο. Πριν διαλυθεί το γκέτο, οι γονείς της Ruth έκρυψαν αλλού την αδερφή της και κατάφεραν να βρουν δουλειά σε ένα στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας έξω από το γκέτο. Και η Ruth κρυβόταν, είτε σε κοντινά δάση είτε εντός του στρατοπέδου. Όταν το γκέτο διαλύθηκε, οι γονείς της Ruth χωρίστηκαν. Η Ruth εστάλη σε διάφορα στρατόπεδα συγκέντρωσης πριν απελαθεί τελικά στο Άουσβιτς. Μετά τον πόλεμο, η Ruth ζούσε σε ένα ορφανοτροφείο στην Κρακοβία πριν επανενωθεί με τη μητέρα της.
Δεν ξέρω. Ως παιδί ουσιαστικά δεχόμουν όσα συνέβαιναν, γιατί δεν μπορούσα να κάνω κάτι άλλο πέρα από το να προσπαθώ να επιβιώσω. Για κάποιον λόγο, αυτό ήταν το πιο σημαντικό, να επιβιώσω. Αυτό άκουγες να λένε όλοι γύρω σου: «Πρέπει να επιβιώσουμε και να πούμε στον κόσμο τι συμβαίνει.» Θέλω να πω, αυτό ήταν το θέμα. Και μόνο για αυτόν το λόγο, γιατί ήταν απλώς αδιανόητο. Και αυτή η ιδέα, ότι γίνεσαι καπνός, έγινε πραγματικότητα. Γιατί έρχονταν άνθρωποι, ερχόταν ένα μέσο μεταφοράς με πολλά άτομα, πήγαιναν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και μετά εξαφανίζονταν. Δεν έβγαιναν ποτέ. Και συνειδητοποιούσες ότι κάτι τους συμβαίνει βλέποντας τις καμινάδες να καπνίζουν ασταμάτητα, ειδικά μετά από μια μεταφορά. Ακόμα και στην ηλικία μου, δύο και δύο μας κάνουν τέσσερα, και συνειδητοποιείς ότι εκεί πας, στον φράχτη που έχει τις κουβέρτες και τα δέντρα που καλύπτουν αυτό που συμβαίνει εκεί πίσω, ότι μπαίνεις μέσα και δεν βγαίνεις ποτέ. Δεν ήξερα τι ακριβώς συνέβαινε. Το μόνο που ήξερα ήταν ότι έβγαινες από την καμινάδα. Και καθώς τα κρεματόρια δούλευαν, σου άφηναν μια γλυκιά γεύση στο στόμα που δεν είχες όρεξη να φας. Μπορώ να πω με ειλικρίνεια, ότι υπήρχαν φορές που ούτε καν πεινούσα γιατί ήταν πολύ αηδιαστικό.
We would like to thank Crown Family Philanthropies, Abe and Ida Cooper Foundation, the Claims Conference, EVZ, and BMF for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of donor acknowledgement.