Személyes történet

Ruth Webber

Ruth négy éves volt, amikor a németek megszállták Lengyelországot és elfoglalták Ostrowiec városát. Családját gettóba kényszerítették. A németek elvették az apja fotóstúdióját, bár megengedték neki, hogy a gettón kívül folytassa a munkát. A gettó felszámolása előtt a szülők rejtekhelyre küldték Ruth nővérét, majd sikerült elintézniük, hogy a gettón kívül, egy munkatáborban dolgozhassanak. Ruth is bujkált, hol a közeli erdőkben, hol a tábor területén. Amikor a tábort felszámolták, Ruth szüleit elválasztották egymástól. Ruth több koncentrációs táborban is járt, mielőtt Auschwitzba deportálták. A háború után Ruth egy krakkói árvaházban élt, majd újra találkozott az édesanyjával.

szöveg

Nem is tudom, gyerekként valahogy elfogadtam a dolgokat úgy, ahogy megtörténtek, mert semmit nem tudtam tenni ellenük, csak próbáltam életben maradni. Valamiért ez volt a legfontosabb dolog, túlélni. Mindenki csak azt mondogatta: „Túl kell élnünk, és el kell mondanunk a világnak, hogy mi folyik itt.” Igen, ezért. Mert… ha másért nem, ezért, mert egyszerűen hihetetlen volt. És az, hogy az ember füstként végzi, valósággá vált… mert jöttek az emberek, bejött egy transzport rengeteg emberrel, aki elindultak egy adott irányba, aztán eltűntek. Soha nem jöttek ki. Szóval rájöttünk, hogy valami történik velük, és láttuk, ahogy a kémények folyamatosan füstölnek, különösen amikor transzport érkezett – még gyerekként is össze tudtam rakni a dolgokat, és rájöttem, hogy igen, a kerítések mögött, amikre takarókat raktak, és a fák mögött történni kell valaminek, mert az emberek bemennek, és többé nem jönnek ki. Hogy pontosan mi történik, azt nem tudtam, csak hogy a kéményen jönnek ki. És amikor… a krematóriumok működtek, az ember olyan édeskés ízt érzett a szájában, és még enni sem volt kedve. Őszintén mondom, ilyenkor még éhséget sem éreztem, annyira émelyítő volt.


Bejelölések


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Gyűjteményi infomációk megtekintése

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.