Προσωπική ιστορία

Ruth Webber

Η Ruth ήταν τεσσάρων ετών όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Πολωνία και κατέλαβαν το Όστροβιτς. Η οικογένειά της μεταφέρθηκε σε γκέτο. Οι Γερμανοί ανέλαβαν τη διεύθυνση του φωτογραφείου του πατέρα της, αν και του επετράπη να συνεχίζει να εργάζεται εκτός του γκέτο. Πριν διαλυθεί το γκέτο, οι γονείς της Ruth έκρυψαν αλλού την αδερφή της και κατάφεραν να βρουν δουλειά σε ένα στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας έξω από το γκέτο. Και η Ruth κρυβόταν, είτε σε κοντινά δάση είτε εντός του στρατοπέδου. Όταν το γκέτο διαλύθηκε, οι γονείς της Ruth χωρίστηκαν. Η Ruth εστάλη σε διάφορα στρατόπεδα συγκέντρωσης πριν απελαθεί τελικά στο Άουσβιτς. Μετά τον πόλεμο, η Ruth ζούσε σε ένα ορφανοτροφείο στην Κρακοβία πριν επανενωθεί με τη μητέρα της.

Καταγραφή

Μετά τον πόλεμο, ένιωθα μεγάλη πικρία, απέναντι σε όλους. Πώς επέτρεψαν να το πάθω, να περάσω τέτοια δυστυχία για τόσο καιρό. Και πέρα από αυτό, για κάποιους μήνες δεν ήξερα καν ότι η μητέρα μου είχε επιζήσει ή ο πατέρας μου, ο οποίος τελικά δεν είχε επιζήσει. Και ήμουν απίστευτα θυμωμένη με όλα και με όλους. Γιατί κανείς δεν ενδιαφέρθηκε που είχα επιζήσει. Ακόμα και μετά, έπρεπε να με προστατεύουν. Όταν ήμασταν στο ορφανοτροφείο στην Κρακοβία, δεν μας επέτρεπαν να βγαίνουμε έξω γιατί ορισμένοι άνθρωποι θεωρούσαν ότι δεν θα έπρεπε να έχουμε επιζήσει. Και δεν ήταν ασφαλές να βγαίνουμε από το σπίτι μας, από το σπίτι που μας κρατούσαν και από τον κήπο. Μόνο εκεί επιτρεπόταν να πάμε. Και ο πόλεμος δεν είχε ακόμη τελειώσει. Ήταν άνοιξη του '45. Είχα επιζήσει από όλα αυτά. Θεέ μου, οι σκέψεις, το μίσος που είχα μέσα μου, τα πράγματα που θα έκανα στους Γερμανούς για όσα μας έκαναν. Είναι απίστευτο για ένα παιδί και μόνο να τα σκέφτεται. Ξέρετε, τώρα φοβάμαι ακόμη και να τα σκεφτώ. Θα γινόμουν σφαγέας. Όσα ήθελα να κάνω για να πάρω εκδίκηση. Αργότερα, με τη βοήθεια της μητέρας μου, προσπάθησα να ξεχάσω το παρελθόν και συνειδητοποίησα ότι μπορούσα να ζήσω μια φυσιολογική ζωή, να αισθάνομαι και να απολαμβάνω το ότι δεν είχα καταστραφεί.


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.