Személyes történet

Ruth Webber

Ruth négy éves volt, amikor a németek megszállták Lengyelországot és elfoglalták Ostrowiec városát. Családját gettóba kényszerítették. A németek elvették az apja fotóstúdióját, bár megengedték neki, hogy a gettón kívül folytassa a munkát. A gettó felszámolása előtt a szülők rejtekhelyre küldték Ruth nővérét, majd sikerült elintézniük, hogy a gettón kívül, egy munkatáborban dolgozhassanak. Ruth is bujkált, hol a közeli erdőkben, hol a tábor területén. Amikor a tábort felszámolták, Ruth szüleit elválasztották egymástól. Ruth több koncentrációs táborban is járt, mielőtt Auschwitzba deportálták. A háború után Ruth egy krakkói árvaházban élt, majd újra találkozott az édesanyjával.

szöveg

A háború után nagyon el voltam keseredve, mindenkire haragudtam. Hogy hagyhatták, hogy… ilyen sokáig szenvedjek. Ráadásul néhány hónapig még azt sem tudtam, hogy az anyám és az apám túlélték-e, és utóbb ki is derült, hogy apám meghalt. Mindenre és mindenkire szörnyen dühös voltam. Mert miután túléltem, még csak nem is érdekelt senkit, hogy túléltem. Még ezek után is vigyázni kellett rám. Amikor a krakkói árvaházban voltunk, nem engedtek ki minket, mert egyesek úgy érezték, hogy nem kellett volna túlélnünk. Nem volt biztonságos kimenni a házból és a kertből. A kert volt az egyetlen hely, ahova kimehettünk. Még a háborúnak sem volt vége. ’45 tavasza volt. Miután túléltem mindezt – istenem, olyan gondolataim voltak, olyan gyűlöletet éreztem, elterveztem, mit teszek majd a németekkel, amiért ilyen dolgokat műveltek velünk. Félelmetes, hogy egy gyereknek egyáltalán eszébe jutottak ilyenek, és még most is félek, ha rájuk gondolok. Gyilkos gondolataim voltak. Elterveztem, hogyan fogok bosszút állni. Aztán, tulajdonképpen az anyám segítségével, próbáltam elfelejteni a múltat, rájöttem, hogy normális életet akarok élni, és élvezni akarom, hogy életben maradtam.


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Gyűjteményi infomációk megtekintése

Megosztás

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.