Προσωπική ιστορία

Sam Itzkowitz

Οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Πολωνία το Σεπτέμβριο του 1939. Μετά την κατάληψη του Makow, ο Sam διέφυγε σε σοβιετικό έδαφος. Επέστρεψε στο Makow για προμήθειες, αλλά τον ανάγκασαν να παραμείνει στο γκέτο. Το 1942, τον απέλασαν στο Άουσβιτς. Καθώς ο σοβιετικός στρατός προέλαυνε το 1944, ο Sam και άλλοι κρατούμενοι εστάλησαν σε στρατόπεδα στη Γερμανία. Οι κρατούμενοι εξαναγκάστηκαν σε πορεία θανάτου στις αρχές του 1945. Οι αμερικανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν τον Sam μετά την απόδρασή του κατά τη διάρκεια μιας αεροπορικής επιδρομής.

Καταγραφή

Και κάθε μέρα, οι Εβραίοι έπρεπε να βγαίνουν από το γκέτο, να στοιχίζονται σε ομάδες των εκατό και να εργάζονται για τους Γερμανούς. Το χειμώνα, έπρεπε να φτυαρίζουμε το χιόνι στους δρόμους. Το καλοκαίρι, έπρεπε να βοηθάμε στην κατασκευή των δρόμων. Έπρεπε να κατεδαφίζουμε σπίτια που εμπόδιζαν τους Γερμανούς. Να σκάβουμε τάφρους, να καθαρίζουμε έλη. Εφεύρισκαν εργασίας που δεν άρμοζαν σε ανθρώπινα όντα, αλλά το έκαναν από κακία. Με κάποιο τρόπο επιζήσαμε περισσότερο από όσο πίστευαν.


Ετικέτες


  • Jewish Community Federation of Richmond
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.