Személyes történet

Sam Itzkowitz

A németek 1939 szeptemberében megszállták Lengyelországot. Amikor Makowot elfoglalták, Sam szovjet területre menekült. Később visszatért Makowba élelmiszerért, de arra kényszerítették, hogy a gettóban maradjon. 1942-ben Auschwitzba deportálták. Ahogy a szovjet hadsereg előrenyomult 1944-ben, Samet és a többi foglyot németországi táborokba küldték. A foglyokból álló halálmenetek 1945. március elején kezdődtek. Sam egy bombariadó alatt megszökött, ezt követően amerikai katonák szabadították fel.

szöveg

A zsidóknak minden nap… ki kellett menniük a gettóból, felsorakozniuk százas csoportokban, és el kellett végezniük a munkát a németeknek. Télen havat lapátoltunk az utakon. Nyáron az útépítésben kellett segítenünk. Házakat kellett lebontanunk, amik a németek útjában voltak. Gödröket ástunk, mocsarakat csapoltunk le. Embertelen munkát végeztettek velünk merő aljasságból. Valahogy tovább maradtunk életben, mint gondolták.


Bejelölések


  • Jewish Community Federation of Richmond
Gyűjteményi infomációk megtekintése

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.