Προσωπική ιστορία

Sarah (Sheila) Peretz Etons

Η Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία την 1η Σεπτεμβρίου 1939. Μετά τη γερμανική κατοχή, η Sarah (τότε ήταν μόλις τριών ετών) και η μητέρα της μεταφέρθηκαν σε γκέτο. Μια μέρα, ένας Πολωνός καθολικός αστυνομικός τις προειδοποίησε ότι το γκέτο θα καταστρεφόταν. Παρείχε καταφύγιο στη Sarah και τη μητέρα της αρχικά στο σπίτι του, στη συνέχεια σε μια αποθήκη για πατάτες και, τέλος, σε ένα κοτέτσι στην ιδιοκτησία του. Η Sarah παρέμεινε κρυμμένη εκεί για πάνω από δύο χρόνια, έως ότου η περιοχή απελευθερώθηκε από τις σοβιετικές δυνάμεις. Μετά τον πόλεμο, η Sarah μετανάστευσε από την Ευρώπη –αρχικά στο Ισραήλ το 1947 και, κατόπιν, στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1963.

Καταγραφή

Κρυβόμουν στην καλύβα για πάνω από δύο χρόνια. Δεν έβγαινα ποτέ έξω. Το χειμώνα έκανε πολύ κρύο και το καλοκαίρι πολλή ζέστη. Συνήθως, έφερνε μια φρατζόλα ψωμί και ένα μπουκάλι νερό και για τις δύο μας κάθε μέρα. Μία στο τόσο για κάποια ειδική περίσταση, μας έφερνε και λίγη σούπα. Καμιά φορά χρειαζόταν να λείψει για δουλειές όταν τον έστελναν σε άλλη πόλη για μια μέρα ή περισσότερο. Η γυναίκα και η κόρη του δεν μας έδιναν ποτέ τίποτα και λιμοκτονούσαμε για μία ή δύο μέρες μέχρι να επιστρέψει. Μέναμε σ’αυτήν την καλύβα με τη μητέρα μου για… Καμιά φορά το βράδυ, η μητέρα μου έβγαινε κρυφά έξω για να καθαρίσει το δοχείο νυκτός, αλλά εγώ δεν έβγαινα ποτέ. Δεν με άφηνε να βγω κι εγώ φοβόμουν. Δεν είχαμε τίποτα να ασχοληθούμε. Δεν είχα τίποτα να παίξω. Τότε ήμουν έξι ετών και δεν ήξερα… Έπαιζα με τις κότες και με τα άχυρα. Είχε πολλά άχυρα στο πάτωμα και μας είχε βάλει κάτι σαν στρώμα σε μια γωνιά και κουβέρτες για να κοιμόμαστε. Εκεί μέναμε.


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.