Else Rosenberg

Else Rosenberg

Született: 1891. február 21.

Hamburg, Németország

Else Herz néven született egy háromgyermekes zsidó családban Hamburg nagy kikötővárosában. Az apjának gabonabehozatallal és -kivitellel foglalkozó vállalkozása volt. Gyermekként Else egy lányoknak fenntartott magániskolába járt. 1913-ban férjhez ment Fritz Rosenberghez, Göttingenbe költöztek, és itt nevelték fel három gyermeküket.

1933–39: Az 1930-as években a válság beköszöntével Else férjének vászonüzeme hanyatlásnak indult. Amikor a nácik 1933-ban hatalomra jutottak, elkobozták Rosenbergék üzemét. A megélhetésétől megfosztott családot az otthonából is kilakoltatták. Visszaköltöztek Hamburgba, ahol a rokonok anyagi támogatása és kereskedőtanoncként dolgozó két gyermekük csekély keresete segített fenntartani a családot.

1940–43: 1941 vége felé a Rosenberg családot a majdnem 1300 kilométerre keletre, a Szovjetunióban lévő Minszk gettójába deportálták. Elsét munkára rendelték, és éjszakánként a havat és jeget kellett takarítania a vasúti sínekről. 1942 júliusában egy nap, miután a munkabrigádok távoztak a napi munkára, SS-katonák vették körül a gettót. Else brigádja fegyverropogást hallott. A munkásokat három napon keresztül nem engedték el a posztjukról, és a nyugtalanság óráról órára nőtt. Amikor végre visszatérhettek a gettóba, Else több száz holttestet látott a földön, de a családja csodával határos módon még életben volt. Hozzávetőleg 30 000 ember vált a gyilkosságok áldozatává.

Heinzet, Else fiát 1943 szeptemberében a treblinkai haláltáborba vitték. A gettót két héttel később felszámolták. Elséről és a család többi tagjáról többé senki nem hallott.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.