Gerda Blachmann

Gerda Blachmann

Született: 1923. április 24.

Wroclaw, Németország

Gerda zsidó szülők egyetlen gyermeke volt. A család az Odera folyó partján épült nagy iparvárosban, Wroclawban élt. A II. világháború előtt a wroclawi volt a harmadik legnagyobb zsidó közösség Németországban. Gerda apja kereskedőként dolgozott egy szerszámokkal és építőanyagokkal foglalkozó vállalatnál. Gerda 9 éves koráig egy állami iskolában folytatta tanulmányait, amikor felvették egy katolikus lányiskolába.

1933–39: A városban járkáltam, hogy megnézzem, mi maradt a pogrom után. A zsidó üzletek ablakai be voltak törve. Egy felégetett zsinagóga romjai még mindig füstölögtek. Könyörögtem a szüleimnek, hogy menjünk el Németországból. Hónapokkal később ők is a menekülés mellett döntöttek. Vízumot szereztünk Kubába, és 1939. május 13-án elindultunk Hamburgból a St. Louis fedélzetén. Amikor 27-én Kubába értünk, ott azt mondták, hogy a vízumunk érvénytelen. Mivel megtagadták tőlünk a belépést, vissza kellett térnünk Európába.

1940–44: Az anyám és én parasztasszonyoknak öltözve egy szénásszekerén megkerültük a német határőröket, és egy tanyára hajtottunk a francia–svájci határon. Leereszkedtünk egy kis szakadékon, átkeltünk egy patakon, majd átbújtunk egy szögesdrótkerítés alatt, amely a hivatalos határt jelölte. A svájci határőrök azonban elfogtak, és egész éjszaka fogva tartottak. Másnap a többi menekülttel együtt vonatra raktak bennünket. Senki nem mondott semmit, hogy hová megyünk, vagy hogy mi fog velünk történni.

Gerda két évig egy svájci menekülttáborban volt bezárva, majd a háború végéig egy blúzokat gyártó üzemben dolgozott Bernben. 1949-ben emigrált az Egyesült Államokba.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.