Johanna (Hanne) Hirsch

Johanna (Hanne) Hirsch

Született: 1924. november 28.

Karlsruhe, Németország

Hanne zsidó családja a németországi Karlsruhében élt. Apja, Max fényképész volt. Amikor apja 1925-ben elhunyt, Hanne anyja, Ella vette át a stúdiót. 1930-ban Hanne egy állami iskolában kezdte meg tanulmányait.

1933–39: 1933 áprilisában a többi karlsruhei zsidó vállalkozáshoz hasonlóan a mi fényképészstúdiónkat is teleragasztották feliratokkal a zsidóellenes bojkott során: „Ne vásárolj a zsidóktól!” Az iskolában az egyik osztálytársam annyira felbosszantott a gúnyolódásával, hogy eltéptem a pulóverét. Az 1938-as pogromot követően a stúdió tele volt munkával, sorra készítették a fényképeket az új, „J” jelzéssel ellátott személyigazolványokhoz, amelyeket a zsidóknak hordaniuk kellett. A stúdió december 31-ig tartott nyitva, amikor az összes zsidó vállalkozást bezáratták.

1940–44: 1940-ben a Gurs fogolytáborba deportáltak bennünket Vichyben, a francia–spanyol határ mellett. Itt megtudtam egy szociális munkástól, hogy a Le Chambon-i lelkész ki akarja hozni a gyerekeket a táborból. Engem a Gyermeksegélyező Társaságnál dolgozó szociális munkás mentett meg. A szabadság mennyei érzés volt. De 1942-re a német razziák elérték Le Chambont is, és két tanyán voltam kénytelen bujkálni. A tanyák lakói örömmel segítettek. Az egyikük azt mondta: „Még ha nekünk kevesebb jut is, minél többeknek szeretnénk segíteni.” 1943 elején Svájcba menekültem.

A háború után Hanne Svájc különböző városaiban élt. 1945-ben hozzáment Max Liebmannhoz, és három évre rá férjével és lányával együtt az Egyesült Államokba emigrált.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.