Személyes történet

Charlene Schiff

Charlene mindkét szülője a helyi zsidó közösség vezetője volt, a család aktív közösségi életet élt. Charlene édesapja a Lembergi (Lvovi) Állami Egyetem filozófiaprofesszora volt. A II. világháború Lengyelország 1939. szeptember 1-jei német inváziójával kezdődött. Charlene városa az 1939-es német–szovjet paktum értelmében a szovjetek által megszállt Kelet-Lengyelországban volt. A szovjet megszállás alatt a család az otthonában maradt, és Charlene apja folytatta a tanítást. 1941 júniusában a németek megtámadták a Szovjetuniót, és a város elfoglalása után letartóztatták Charlene apját. Soha többé nem találkoztak. Charlene-t, édesanyját és nővérét a németek a horochowi gettóba kényszerítették. 1942-ben Charlene és az édesanyja elmenekültek a gettóból, miután olyan pletykákat hallottak, hogy a németek le fogják rombolni. A nővére megpróbált egyedül elbújni, de soha többé nem hallottak róla. Charlene és az édesanyja a bokrok között rejtőzködtek a folyó partján, és időnként a víz alá merülve el tudták kerülni, hogy felfedezzék őket. Több napig bujkáltak így. Egyik nap Charlene arra ébredt, hogy az édesanyja eltűnt. Charlene egyedül maradt életben a Horochow közelében lévő erdőben, és a szovjet csapatok szabadították fel. Később az Egyesült Államokba emigrált.

szöveg

Leleményes módon két lyukat ástunk a kerítéseknél, vagyis alattuk, hogy egy gyerek ki tudjon szökni a másik oldalra. Levettük a Dávid-csillagot, próbáltunk úgy viselkedni, mint egy normális ember, és megpróbáltunk ételhez jutni. És időnként sikerült némi ételt hazahozni a gettóba. Én magam is sokszor megtettem. Nagyon veszélyes volt, mert ha elkapnak minket, az életünkkel fizetünk. Úgy értem, ez volt a parancs, hogy lelőjék, hogy megöljék az elkövetőt. Nekem nagy szerencsém volt, és időnként hazavittem egy szelet kenyeret, egy répát vagy krumplit, vagy egy tojást, és ez óriási dolog volt. Édesanyám megígértette velem, hogy nem fogok többet ilyet tenni, de nem fogadtam neki szót.


Bejelölések


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Gyűjteményi infomációk megtekintése

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.