Személyes történet

Rifka Muscovitz Glatz

Rifka egy vallásos családban nevelkedett Debrecenben. Az 1940-es évek elején családjával Kolozsvárra költözött Észak-Erdélybe, amelyet Magyarország 1940-ben annektált Romániától. 1944-ben családjával el kellett hagyniuk kolozsvári házukat. A nácikat segítő magyar csapatok összegyűjtötték és egy téglagyárba vitték őket, ahol egy hónapig maradtak. 1944 júniusában Rifkát a bergen-belseni koncentrációs táborba szállították. Nyolc hónappal később Svájcba került. 1945 szeptemberében hajózott Palesztinába. Amikor megérkezett, egy kibucba került, három évvel később újra találkozott édesanyjával Haifában. Testvére tengerészgyalogos lett. 1958-ban emigrált az Egyesült Államokba.

szöveg

Mennyire is érezhettem magam kényelmesen? Ekkor már hét és fél éves voltam. Gondoljon bele, hét és fél éves voltam. Kihagytam az első osztályt, kihagytam a második osztályt, és pont elkezdtem az elsőt. Ez az első emlékem arról, hogy iskolába mentem és olvasni és írni tanultam. Ezenkívül egy olyan kibucba kerültem, ahol senki se beszélt magyarul. Németül csak nagyon kicsit, héberül meg egyáltalán nem tudtam. Ezért a kommunikáció nagyon nehéz volt, de… mint minden gyerek, gyorsan tanultam… gyorsan meg lehet tanulni egy új nyelvet, ha az ember rá van kényszerülve. De… a kommunikáció továbbra is nagyon nehéz volt az édesanyámmal és a testvéremmel, mert nem tudtam olvasni és írni. Épphogy csak elkezdtem tanulni héberül olvasni és írni. A nyelvtudásom nem volt túl jó akkoriban. És mint minden első osztályos, elképzelheti, hogy mennyire írtam jól és helyesen. Édesanyám nem tudott héberül olvasni, és én… Én nem tudtam elolvasni a magyarul írt leveleit, és nem tudta nekem se senki felolvasni. Hát… nagyon nehéz volt. A testvérem héberül írt nekem, amit szintén nem tudtam elolvasni. De azt… legalább valaki fel tudta nekem olvasni. Tehát egy kicsit komikus, de a kommunikáció nagyon nehéz volt.


Gyűjteményi infomációk megtekintése

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.