Személyes történet

Sam Itzkowitz

A németek 1939 szeptemberében megszállták Lengyelországot. Amikor Makowot elfoglalták, Sam szovjet területre menekült. Később visszatért Makowba élelmiszerért, de arra kényszerítették, hogy a gettóban maradjon. 1942-ben Auschwitzba deportálták. Ahogy a szovjet hadsereg előrenyomult 1944-ben, Samet és a többi foglyot németországi táborokba küldték. A foglyokból álló halálmenetek 1945. március elején kezdődtek. Sam egy bombariadó alatt megszökött, ezt követően amerikai katonák szabadították fel.

szöveg

A gázkamra egy olyan terem volt, mint ez, két csővel, két… kéménnyel, amik teljesen a tetőig értek, lyukacsos fémből. Mindenhol körülbelül hat centis lyukak voltak rajta, mind a négy sarkán, és két vagy három fémlemezből állt, amik egymáshoz csatlakoztak és lyukasak voltak. Az egészen a tetőig ért, ami szinte egy szinten volt a kinti talajjal. Ott álltak az SS emberei, amikor a bunker megtelt. Ja, egy pillanat… Amikor megtöltötték a bunkert az összes nővel, utána következtek a férfiak. Néha hússzal vagy harminccal több ember volt, akik már nem fértek be, ezért mindig a végére hagyták a gyerekeket. És amikor a bunker már annyira tele volt, hogy nem fért el több ember… a gyerekeknek végig kellett mászni az emberek fején, és nyomták őket befelé, hogy mindenki beférjen. Amikor becsapódott mögöttük az ajtó, egy jó vastag, körülbelül tizenöt centis ajtó. Én magam építettem, tudom, hogy milyen volt: három retesz, három vasrúd volt rajta keresztben. A rudakat elhelyezték, és erősen becsavarozták őket. Az emberek, az SS emberei kint álltak egy vöröskeresztes kocsival, és náluk volt a gáztartály… a tartályok a teherautóban, a… a mentőautóban. Az egyik felvett egy maszkot, mert maszkot kellett vennie, levette a gáztartály tetejét, és ledobta a csövön, a kéményből a gázkamrába. A kettes… és a hármas számú krematóriumban két gázcső volt. És ahogy bedobta a gázt, becsapta a fedelet, hogy a gáz ne szivárogjon ki. És csak egy hangos kiáltást lehetett hallani: „Shema…” [a zsidó hitvallás], és ennyi volt. Körülbelül öt–tíz percig tartott. Az ajtón egy kis kémlelőnyílás volt, négy vagy öt réteg üveggel, és rácsok voltak rajta, hogy ne lehessen kitörni az üveget. És amikor felkapcsolták a lámpát a… a… a bunkerben, látták, hogy az emberek meghaltak-e már vagy sem.


Bejelölések


  • Jewish Community Federation of Richmond
Gyűjteményi infomációk megtekintése

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.