Φιλμ

Δίκη των Einsatzgruppen: Ο δικαστής Τζάκσον περιγράφει λεπτομερώς τη χρήση των φορτηγών-θαλάμων αερίων

Μετά τη δίκη των σημαντικών εγκληματιών πολέμου ενώπιον του Διεθνούς Στρατοδικείου της Νυρεμβέργης, οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξήγαγαν μια σειρά δικών για εγκλήματα πολέμου στη Νυρεμβέργη –τις Επακόλουθες Δίκες της Νυρεμβέργης. Η ένατη δίκη ενώπιον του αμερικανικού στρατοδικείου εστίασε στα μέλη των Einsatzgruppen (κινητές μονάδες εξόντωσης), που τους είχε ανατεθεί η δολοφονία Εβραίων και άλλων ατόμων πίσω από το ανατολικό μέτωπο. Το βίντεο αυτό δείχνει τον δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Ρόμπερτ Τζάκσον, εισαγγελέα των Ηνωμένων Πολιτειών στις δίκες της Νυρεμβέργης, κατά την αρχική αγόρευση να περιγράφει τη χρήση των φορτηγών-θαλάμων αερίου από τα Einsatzgruppen για τη θανάτωση Εβραίων και άλλων κατά τη γερμανική εισβολή στη Σοβιετική Ένωση.

Καταγραφή

Μια άλλη μορφή εξόντωσης που χρησιμοποιήθηκε ήταν η ασφυξία από θανατηφόρα αέρια μέσα σε κλειστά καμιόνια ή φορτηγά. Πάλι και σε αυτήν την περίπτωση, προέτρεπαν τα θύματα να μπουν σε αυτές τις μηχανές θανάτου με την υπόσχεση ότι θα μεταφέρονταν σε άλλες περιοχές για μετεγκατάσταση. Καθώς το φορτηγό έφευγε από το χώρο φόρτωσης, γέμιζε με θανατηφόρους ατμούς. Λίγα λεπτά αργότερα, όταν το φορτηγό έφτανε στο σημείο απόθεσης, τα πτώματα ξεφορτώνονταν σε τάφρους που είχαν προηγουμένως σκαφτεί και οι οποίοι έγιναν ομαδικοί τάφοι, χωρίς σήμανση. Αυτές ήταν οι συνήθεις μέθοδοι που χρησιμοποιούσαν τα Einsatzgruppen.


  • National Archives - Film

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.